Företagets smarta idé: Fler semesterdagar till de som tränar

Bostadsföretaget Mimer annorlunda satsning visade sig bli en succé.

De som tränade fick extra semester.

Och inte bara det. Personalen har blivit friskare, skriver Mimer i ett pressmeddelande.

Västeråsbaserade företaget Bostads AB Mimer ska ha brottats med ökade sjuktal och långtidssjukskrivningar. Därför valde de 2017 att införa en friskvårdssatsning. Den gick ut på att de anställda fick tillbaka 20 procent av den tid de utförde pulshöjande träning i upp till tre timmar i veckan.

Det handlar om drygt 31 timmar, vilket för de som antog utmaning innebar närmare en veckas extra semester.

– På Mimer har vi alltid haft fri träning på exempelvis Friskis & Svettis för våra anställda, men vi fick ofta höra att ”jag har inte tid att gå dit”. Vi tittade på alternativet att införa en friskvårdstimme, men var rädda för att det sedan inte skulle hålla i sig. Så vi bestämde oss för att satsa på något helt annat. Att bygga den nya satsningen kring rörelse och motion kändes som en självklar väg att gå, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef på Mimer, i ett pressmeddelande.

Företaget har även fortsatt satsa på fria klippkort på gym.

Foto: Shutterstock

Mimer: Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent

Mimer meddelar nu att de kommer förlänga projektet till och med maj i år, och det kan bli ytterligare ett år. Anledningen är att de sett en positiv effekt hos medarbetarna. Sjukfrånvaron ska ha sjunkit på två år, från 4,8 procent till 3,37 procent. Det motsvarar en sänkning med 30 procent.

Dessutom ska ingen medarbetare i dag vara långtidssjukskriven på heltid. Utöver det har Mimer kunnat se att fler anställda nu väljer att träna. Enligt företaget är det också färre som upplever sömnproblem och fler som känner sig friskare.

– Det här är ett lönsamt projekt. Räknar vi nedgången i sjukfrånvaro och minskat antal personer i riskgruppen så räcker bara det. Till det kommer ökad ork, arbetsglädje och stolthet, säger Wivecka Ljungh.

Wow! Snacka om att förena nytta med nöje. Dela gärna artikeln om du tycker att fler företag borde tänka likadant!