FOTO: TT Nyhetsbyrån

Avslöjat: Försäkringskassans egna anställda får färre avslag – och större chans till sjukpenning

Drygt tre procent av svenska folket får avslag på ansökningar om sjukpenning hos Försäkringskassan. Men motsvarande siffra för de anställda hos F-kassan är 0,3 procent, rapporterar Sveriges Radio.
– Reglerna är lika för alla, säger den nationella försäkringssamordnaren Cecilia Udin till radion.

 

En privatperson blev sjukskriven av läkare men fick, trots det, avslag på sin ansökan om sjukpenning hos Försäkringskassan. Vederbörande begärde då ut uppgifterna om ansökningar från anställda personer hos F-kassan, uppgifter som Sveriges Radio har bekräftat.

Anställda hos F-kassan får färre avslag

Mellan april 2017 och maj 2018 ansökte 658 personer, som arbetar på F-kassan, om sjukpenning. Bara två personer fick avslag – motsvarande 0,3 procent.

Tittar man på siffrorna för hela befolkningen var det tre procent som fick avslag under den aktuella perioden. Således fick alltså de anställda hos Försäkringskassan större chanser att beviljas sjukpenning.

”Individuella bedömningar”

Försäkringskassan själva anser inte att deras handläggare är snällare i bedömningen mot sina egna anställda.

– Eftersom det här är ett här-och-nu-material och det går ju inte att jämföra med nåt rikssnitt och vi gör aldrig sådana här undersökningar per arbetsgivare, utan vi tar ju ett snitt på alla som är sjukskrivna, så det går inte att dra några slutsatser av det här materialet, säger Cecilia Udin, Nationell försäkringssamordnare på F-kassan till Sveriges Radio.

Och fortsätter:
– Vi gör alltid individuella bedömningar och reglerna är lika för alla. När man ansöker ska man tala om sina arbetsuppgifter och det ska alla göra och då gör vi det utifrån läkarintyg, uppgifter från arbetsgivare och uppgifter från den enskilda och sen gör vi en arbetsförmågebedömning.