Förskoleanställd tog hem gamla matrester – får sparken av kommunen efter 30 år

En medarbetare på en förskola i Malmö tog hem gamla matrester som hon menar ändå skulle slängas.

Nu får kvinnan sparken av kommunen – efter närmare 30 års tjänst.

– Regeln är att vi inte äter upp mat som blir över, säger Peter Wahlström, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö stad, till Sydsvenskan.

Det var i slutet av november som en förskoleanställd i Malmö stad ertappades med att ta hem gamla rester från barnens lunch.

Kvinnan ska ha plockat med sig kyckling och fyra ägg i en påse. Mat som hon menar ändå aldrig skulle komma till användning.

– Jag har enbart tagit hem mat som skulle ha kastats i soporna, säger medarbetaren enligt Sydsvenskan.

skolmat, matrester
Genrebild skolmat. Foto: Pontus Lundahl / TT

Får sparken efter 30 år

Efter att ha blivit påkommen med att ta hem gamla matrester vid två tillfällen, valde förskolan att avskeda kvinnan.

Trots att facket krävde att kvinnan skulle få jobbet tillbaka, väljer nu kommunen i Malmö stad att gå på förskolans linje.

Kvinnan får därmed sparken efter nästan 30 års tjänstgöring i ett jobb hon förklarar att hon älskar.

Att maten ändå skulle kastas spelar ingen roll, menar kommunen.

– Om man vill så kan man säga att det är motsägelsefullt, men jag tycker att det är en väldigt stor moralfråga här. Regeln är att vi inte äter upp mat som blir över, säger Peter Wahlström, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö stad, till Sydsvenskan.

skolmat, matrester
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Liknande situation i Stockholm

Liknande fall har sedan tidigare uppdagats och vållat stor debatt.

Strax innan jul sparkades två medarbetare på en skola i Stockholm. Detta sedan de tagit hem gamla matrester från skolbespisningen.

Skolcheferna hade då övervakat sina anställda med dolda kameror i kök och kylrum. Vidare hade de sett hur personal tagit hem bland annat yoghurt, bananer och ost.

Personalen menade att maten ändå skulle slängas då den hade passerat bäst före-datum och inte kunde serveras. Men skolledningen ansåg ändå att det bröt mot regelverket och att medarbetarna gjort sig skyldiga till stöld och ekonomisk oegentlighet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);