Förslaget: Dubbla lönerna för all sjukvårdspersonal – som tack för deras hjälteinsatser i coronakrisen

Nu presenteras ett krislägesavtal från Region Stockholm som innebär att sjukvårdspersonal får 120 procent mer i lön.

Bland de som ställer sig positivt bakom avtalet är Läkarförbundet som har tidigare vittnat om ett hårt arbetsklimat under corona.

– Vi behöver ordnade förhållanden därute, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund till SVT Nyheter.

Sjukvårdspersonal är våra hjältar ute i landet.

Varje dag kämpar de under långa arbetspass och med de resurser de har för att ge de som drabbas av corona, en bra och säker vård.

Nu vill Region Stockholm aktivera det såkallade krislägesavtalet, som ska ge alla sjukvårdspersonal bättre villkor.

Avtalet gäller all personal som arbetar med intensivvård i region.

Genom avtalet får arbetsgivare bland annat möjlighet att under en månads tid införa 48 timmars arbetsvecka, samt placera personal där den behövs bäst. I gengäld får de anställd ett lönepåslag med 120 procent, skriver SVT.

. Foto: Shutterstock

Detta innebär krislägesavtalet

Krislägesavtalet kan tillämpas på en hel region, eller en mindre enhet, en enskild vårdavdelning till exempel. Det kan också avgränsas till att gälla specifika yrkesgrupper.

Läkarförbundet är oroliga över att krislägesavtalet där det innebär att sjukvårdspersonal får högre arbetstid, kan bli extra hårt för arbetare inom äldreomsorgen.

– Medlemmarna vittnar om att man redan nu går på knäna, med det här avtalet flyttar man mer makt till arbetsgivaren. Att de anställda ska jobba ännu mer är en farlig väg att gå, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

STOCKHOLM 2020-02-26 Ambulansen. Ambulanssjukvårdare på Falk under en utryckning i södra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Moderaternas krav på regeringen

Tidigare i veckan kom också Moderaterna med ett krav på regeringen att införa 5000 kronor extra i månaden för alla som jobbar inom sjukvården.

– Vi vill att undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och ambulanspersonal och andra som kämpar med att rädda liv ska få ett tillägg. De har en otroligt tuff och pressad situation just nu. Där måste vi visa att vi värderar och ser deras tuffa arbete, säger Elisabeth Svantesson (M) till Aftonbladet.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna om du tycker att det är en bra idé som borde träda i kraft för att motivera vårdpersonal.