Ge vårdpersonal 5 000 kr extra i månaden för deras viktiga arbete i coronakrisen – nya kravet på regeringen

Sveriges sjukvård är hårt pressad och anställda jobbar många timmar i en utsatt miljö för att bekämpa spridning av coronaviruset och att behandla patienter.

Nu ställer Moderaterna krav på regeringen för att motivera och uppmärksamma all sjukvårdspersonal i landet. Ett nytt förslag som partiet presenterar innebär att all personal inom vård och omsorg ska få 5 000 kronor mer i månaden.

– Vi måste visa att vi värderar och ser deras tuffa arbete, säger ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) till Aftonbladet.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, under en pressträff i riksdagens pressrum i Stockholm. Till höger: Sjukvårdspersonal.
Foto: Jessica Gow/TT

Skyddsutrustning och extra personal kräver pengar, därför vill Moderaterna att 15 miljarder kronor av regeringens pengar ska ska delas ut till Sveriges regioner och kommuner för att stötta upp de extra utgifter som corona innebär.

”Måste visa att vi värderar deras tuffa arbete”

Förutom det så vill partiet se lönetillägg hos vårdpersonal som jobbar med att bekämpa viruset. Detta genom ett lönetillägg på 5 000 kronor extra i månaden mellan mars och maj månad.

– Vi vill att undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och ambulanspersonal och andra som kämpar med att rädda liv ska få ett tillägg. De har en otroligt tuff och pressad situation just nu. Där måste vi visa att vi värderar och ser deras tuffa arbete, säger Elisabeth Svantesson (M) till Aftonbladet.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna om du tycker att det är en bra idé som borde träda i kraft för att motivera vårdpersonal.