Förslaget från regeringen: Förläng alkoholstoppet till april

Sedan 24 december 2020 är det förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00 på restauranger och krogar. Förbudet skulle från början gälla till och med mitten av januari, men har fortsatt förlängas med en vecka i taget.

Nu vill regeringen ta hårdare krafttag genom att förlänga ett tidigt serveringsstopp till april, det rapporterar TT. 

I takt med att smittspridningen tog en negativ vändning under hösten valde regeringen att införa hårdare restriktioner. Bland annat i form av ett alkoholstopp på svenska krogar och restauranger.

I november 2020 beslutade man att ingen skulle få servera alkohol efter klockan 22.00, ett förbud som sedan stramades åt och började gälla redan 20.00 från och med julafton. 

Stefan Löfven
Foto: TT

Uppmanade till protest

Strax innan förbudets slutdatum i mitten av januari så valde regeringen att förlänga det, något som fick svenska kändiskrögare att rasa.  

– Det är ju med väldigt kort varsel och det drabbar hela Sveriges restaurangnäring, leverantörer och alla samarbetspartners också. Det är en total katastrof, sa kocken Tom Sjöstedt, som äger restaurangen Lilla Ego i Stockholm till Aftonbladet då. 

Alkoholstopp från regeringen
Foto: Vidar Ruud/TT

Det förlängda alkoholstoppet ledde till att krogpersonal i Stockholm gick ut i protest på initiativ av Stjärnkrögare PG Nilsson, grundare av krogkoncernen Svenska Brasserier som står bakom bland annat Riche och Taverna Brillo. 

”Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats”, skrev PG Nilsson i sitt uppmärksammade Facebookinlägg då.

Alkoholstopp till april

I torsdags meddelade regeringen att alkoholstoppet kommer att förlängas till och med sista februari. Detta innebär att ingen restaurang- eller krogpersonal får servera alkohol efter klockan 20.00, oavsett dag på veckan.

Efter februaris slut släpper man på restriktionerna, till 22.00. 

Ett beslut som upprör

Branschorganisationen Visita kritiserade i torsdags regeringen, eftersom förbudet förlängdes utan att de kopplade det till ett direkt stöd till krogbranschen.

– Den här jakten på en enskild näring måste sluta, sade vd:n Jonas Siljhammar då.

Enligt Aftonbladet har regeringen skickat ut en promemoria på remiss om att förbudet efter klockan 22.00 ska gälla till och med den 11 april i år. 

Enligt Aftonbladet har Remissinstanserna till på tisdag på sig att svara på förslaget. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);