Foto: shutterstock

Förslaget: Högre skatt på läsk – efter larmet om svenskarnas försämrade hälsa: ”Ett stort bekymmer”

Livsmedelsverket kräver nu en förändring.

Detta då de menar att allt fler svenskar får hälsoproblem till följd av sina mat- och dryckesvanor

– Det är ett stort bekymmer, vi kan inte lägga allt ansvar bara på individerna, säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket, till Ekot.

I mataffärerna finns idag stora hyllor med mängder av olika sötsaker och läskedrycker.

Men livsmedelsverket vill nu se en rejäl förändring och kräver hårdare tag mot konsumtionen och försäljningen av sötsaker.

Vill införa läskskatt

Bland annat vill myndigheten se en skattehöjning när det kommer till sötade drycker, rapporterar Sveriges Radio.

Några som välkomnar detta med öppna armar är Cancerfonden.

– Vi vet att många barn och ungdomar får i sig ett stort energiintag just från sockersötad dryck. Och högkonsumenter, unga män, de dricker närmare en liter läsk om dagen, säger lrika Årehed Kågström som är generalsekreterare för Cancerfonden, till Ekot.

”Måste bli lättare att äta hälsosamt”

Idag har 85 länder tagit till en specifik läskskatt i syfte att förbättra folkhälsan, vilket ska ha lett till mindre konsumtion.

Livsmedelsverket ska nu analysera hur en läskskatt hade kunnat se ut här i Sverige, och förhoppningen är att det sedan ska hamna på riksdagens bord.

– Det är ett stort bekymmer, vi kan inte lägga allt ansvar bara på individerna. Utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket till Ekot.

Därför står sötade drycker i fokus

Åsa förklarar att just läsk och andra sötade drycker är speciella, eftersom det inte tas upp på samma sätt av kroppen som andra sötsaker.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte på samma sätt som kalorier som finns i mat. Så det är betydligt större risk att gå upp i vikt, och övervikt i sin tur ökar risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och cancer, säger hon till kanalen.

Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!