Förslaget – inför skatt på kött i Sverige

Konsumenter betalar skatt på exempelvis bensin, alkohol och cigaretter eftersom det är skadligt för hälsa och miljö.

Nu kommer ett förslag från djurorganisationen PETA att en skatt borde införas på även kött.

Enligt en studie på Oxford University från 2016 skulle ökade skatter på kött och mejeriprodukter bidra till en rejäl minskning av växthusutsläppen.

Skatt på kött

Alltså om det fanns en skatt på 40 procent på nötkött, 8,5 på kycklingkött och 20 på mejeriprodukter. ”Om du måste betala 40 procent mer för köttbiten så skulle du kanske välja att äta det en gång i veckan i stället för två”, skriver författaren i studien. Detta ställer PETA organisationen sig bakom.

”Om politikerna skulle införa en liten punktskatt på varje kilo av kött (och även mejeriprodukter och ägg), så skulle det ge folk ytterligare en anledning att prova vegansk mat och därmed bespara oräkneliga djur en fruktansvärd upplevelse i slakteriet”, skriver Elisa Allen, direktör PETA i Storbritannien, i en debattartikel på Aftonbladet.

Köttkonsumtionen i Sverige har minskat

Köttkonsumtionen i Sverige har minskat de senaste två åren enligt Jordbruksverkets statistik av köttkonsumtion de senaste 15 åren. Förbrukningen för varje person låg på 83,5 kilo per person i genomsnitt. Det populäraste köttet i Sverige är gris som 39 procent av befolkningen förbrukar.

”Chatham House, en av Storbritanniens ledande tankesmedjor, har sagt att en köttskatt skulle vara ett av de mest effektiva sätten att reducera köttkonsumtionen och att det även skulle innebära en förbättring av folkhälsan. Detta eftersom pengarna skulle kunna användas till att subventionera hälsosamma och miljövänliga alternativ, som till exempel frukt, grönsaker och tofu”, skriver Elisa Allen i debattartikeln.

”Hålls i mörka, smutsiga burar”

Djurorganisationen vill att färre djur ska lida för att bli kött åt människor.

”Svenskars nuvarande – oförsvarbara – vana att äta enorma mängder hamburgare, kyckling och bacon betyder att miljoner intelligenta och känsliga varelser föds upp och hålls i mörka, smutsiga burar eller lagerlokaler. Många får aldrig ens se dagsljus eller andas frisk luft förrän den dag då de lastas på en transportbil för att slaktas”, skriver Elisa Allen i debattartikeln.

Vad tycker du om detta? Borde man införa köttskatt eller inte? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.