Första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige – kvinna isoleras på sjukhus

Det första bekräftade fallet av coronavirus har påträffats i Sverige, uppger Ekot.

Det är i Jönköping som en patient ska ha bekräftats smittad av viruset, som härrör från Kina. Sveriges Radio hänvisar sina uppgifter till Folkhälsomyndigheten.

– Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket och det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända. Liknande fall har också identifierats i ett flertal andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande enligt SVT.

Kvinnan ska ha besökt Wuhanområdet i Kina, och fått symptom i form av hosta när hon kom till Sverige.

När hon landade den 24 januari hade hon inga symptom, skriver Folkhälsomyndigheten.

Nu hålls hon isolerad.

”Kvinnan kontaktade själv vården. Region Jönköpings län har följt de riktlinjer som finns när det gäller misstänkt smitta och kvinnan är för närvarande isolerad på infektionskliniken. Kvinnan fick symtom i form av hosta och hon är inte allvarligt sjuk”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.