Förtroendet för S rasar efter Löfvens julhandel – nu är Moderaterna största parti

Socialdemokraterna har tappat sin sedan länge stabila position som landets största parti. År 2021 inleds med att Moderaterna numera är det största partiet, det visar årets första väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop. 

– Moderaterna är i en uppåtgående spiral, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop till Aftonbladet.

Årets första väljarbarometer visar en negativ utveckling för Socialdemokraterna. Sedan december har partiet tappat 2 procentenheter, och petas nu ner på listan av Moderaterna. 

Foto: TT

I våras, efter coronapandemins utbrott, visade en mätning att Socialdemokraterna hade 30,4 procent av väljarstödet. Sedan dess har partiets statistik rasat rejält, detta i och med svenskarna tappade förtroende för Socialdemokraterna.

– Under våren var det en chockstämning och människor slöt upp bakom regeringen, nu har vi fått en debatt om vad som är rätt eller fel. Coronakommissionens rapport tog sikte mot äldreomsorgen och var väldigt kritisk mot regeringens coronahantering, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

Ministrarna julhandlade

De senaste siffrorna visar att Socialdemokraterna nu har 23 procent av väljarstödet, jämfört med de 30,4 de landade på efter coronaeffekten 2020.  Resultatet är det lägsta sedan november, och innebär att Moderaterna går om och blir största parti. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Karin Nelsson är det möjligt att det tappade förtroendet är ett resultat av flera ministrars resor och julhandel under pandemin. 

Bland annat sågs statsminister Stefan Löfven (S) julhandla på Kungsgatan i centrala Stockholm den 23 december, bara två dagar efter regeringens skarpa uppmaning om att undvika shopping och folktäta platser. 

Högt förtroende

Väljarundersökningarna som gjorts sedan coronapandemins utbrott visar att Moderaterna ökat fem procentenheter sedan i våras. Idag har de 23,2 procent av väljarstödet, och går därmed om Socialdemokraterna med liten marginal. 

– Vi vet att väljarna byter parti och är rörliga. I tider av kris så blir det väldigt viktigt att visa att man har kontroll och lösningar som vanligt folk står inför. Moderaterna, och Ulf Kristersson seglar upp som en oppositionsledare som har allt högre förtroende, säger hon.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required