Fredrik Steens uppmaning till Sveriges politiker – höjer rösten efter brutala hundattackerna: ”Måste upphöra”

Den senaste veckan har två personer skadats allvarligt i hundattacker i Sverige.

Nu sätter hundcoachen Fredrik Steen ner foten.

– Det här måste upphöra nu, säger han till SVT Aktuellt.

Sverige har varit relativt förskonade från hundattacker men bara de senaste åren har man sett en ökning.

– Vi har gått från att ha en attack var tredje, fjärde år till att ha mellan en och två attacker per år, säger Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi, i SVT:s Aktuellt.

Bara den senaste veckan har landet skakats av två allvarliga attacker där två personer blivit allvarligt skadade.

I måndags runt klockan 20.00 på kvällen blev en tioårig pojke attackerade och biten av en lös hund i Kortedala i Göteborg.

Pojken fick kraftiga bitskador i högerarmen när hunden gick till attack och vårdas enligt SVT på Östra sjukhuset i Göteborg.

Ärendet rubriceras tills vidare som grovt vållande till kroppsskada.

Bara några dagar efter hundattacken i Göteborg blev en 65-årig kvinna attackerad av tre lösspringande hundar. Denna gång i Dalsjöfors utanför Borås.

– Det är inte livshotande, men hon ska ha blivit biten i ansiktet och ganska rejält i en eller kanske två händer. Så hon blev ganska svårt biten får man ändå säga, säger Jens Andersson, presstalesperson vid polisen.

Även kvinnans hund blev biten och vårdas hos veterinär. I samband med att en polispatrull skulle omhänderta de tre lösa hundarna rusade de även mot poliserna.

– Då har man avlossat ett varningsskott i luften och då har de vänt om och sprungit i väg.

Attacken ska ha skett när hon var ute och rastade sin egen hund i ett skogsområde utanför Borås vid lunchtid. Kvinnan blev biten i ansiktet och i handen och vårdas nu på sjukhus.

Fredrik Steens ord efter hundattackerna

Hundcoachen Fredrik Steen, 50, som har hjälpt massor av hussar och mattar i många år.

Bland annat som ständig expert på området i TV4:s Nyhetsmorgon, har han gjort sig känd som något av Sveriges egen man som kan ”prata” med hundar.

Fredrik har även gjort egna programmet ”Hundcoachen” i samma kanal.

Dessutom har han bland annat utbildat polishundförare vid Rikskriminalen och tävlat i VM för skyddshundar. Han har också gett ut flera böcker på temat – den senaste med titeln ”Hundlära: råd och övningar för en starkare relation”. 

Efter hundattacken på pojken i Göteborg beklagade Fredrik det inträffade på sin Instagram.

”Jag beklagar djupt. Min första tanke börjar såg filmen -stackars pojk. Jag hade gett vad som helst för att byta plats med pojken”, skriver han i ett av inläggen.

Sedan dess har Fredrik skrivit flera inlägg på temat och medverkat i både TV4 och i SVT:s Aktuellt.

I SVT är Fredrik tydlig med att hundattackerna måste få ett slut, och det nu.

– Jag tycker det här är oroväckande och extremt sorgligt och det är ju helt oacceptabelt och måste upphöra nu, säger Fredrik Steen till SVT.

På frågan varför hundattacker fortsätter att ske i Sverige, svarar han:

– Jag skulle till och med vilja säga att vi har en lagstiftning och ett regelverk kring det här som kanske är ett av världens bästa. Det är förbjudet i Sverige att inneha en hund som har extremt stor kamplust. Det är förbjudet i Sverige att att avla på en hund som har en extremt stor kamplust, som riktar den här kamplusten mot andra djur eller människor. Det är en jättefin lagstiftning, säger han och tillägger:

– Varför man inte då fullföljer det här och lägger ner resurser på att ta hand om det här regelverket vi har. Jag har inget svar på det faktiskt.

Fredrik Steens krav efter attackerna

På Instagram vänder sig Fredrik direkt till Sveriges beslutsfattare och politiker.

”Jag är inte emot ett förbud, jag vill ha ett förbud – mot oreglerad avel. Vi har ett regelverk redan idag som är bra och heltäckande. Skapa möjlighet för länsstyrelse att följa upp och se till att det efterföljs”, skriver han och tillägger:

”Reglera aveln (finns en mängd olika varianter på hur det kan göras. Skatteverk/ekobrott, kontrollera hur man som uppfödare sköter skatter och moms. Utbilda”, skriver Fredrik i inlägget.