Gillar du att sova tillsammans med någon? Vänta tills du sett det här. Nu visar det sig att det också är bra för hälsan!

Jag visste ju att det var mysigt på alla sätt och vis. Men nu visar det sig att sova tillsammans också är bra för hälsan.

Wall Street Journal-reportern Andrea Peterson har sammanställt en stor undersökning som visar att sova tillsammans med en partner kan vara en del i att människor i förhållanden lever längre och hälsosammare liv.
Resultatet utmanar tidigare studier som visar att människor rör sig mer och har svårare att sova när det är en annan person i sängen. Petersen hänvisar bland annat till en studie som visar att kvinnor i stabila förhållanden somnar snabbare och har en mer stabil sömn än singelkvinnor.

Andra studier visar att kvinnor sover bättre om de inte haft några negativa stunder med sin partner under dagen. För män däremot fungerade det lite annorlunda: Om de hade en god natts sömn ledde det till färre negativa stunder.

Petersen lägger i texten fram hypotesen att den trygghet och säkerhet som det innebär att dela säng dels sänker vissa stresshormoner. Det kan också öka nivån av oxytocin, det så kallade kärlekshormonet. Oxytocin påverkar en rad saker i våra kroppar. Det ökar bland annat vår tillit och minskar aggressioner och ångest.

Och även om det kan vara så att vi rör oss mer när vi sover två, och på så sätt sover något sämre, så vägs detta upp av de psykologiska fördelar vi får från att dela säng.

Det här är ju underbart. Jag längtar redan efter att få gå och lägga mig!