Glädjebeskedet: I sommar blir bensinen billigare än någonsin

Alla som brukar göra många mil i bilen under sommaren vet att bensinpriset kan skapa ett stort hål i plånboken. Vanligtvis brukar priset på bränsle stiga inför sommaren, men i år ser det annorlunda ut. Igår sänkte några av de ledande bolagen priset på bränsle, och trenden ser ut att fortsätta. 
– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

OKQ8 och Circle är två av de ledande bränslebolagen i Sverige, igår sänkte båda priset på oktan 95 med tio öre, en sänkning som chockar experterna. Ulf Svahn, vd för branschorganisationen Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, säger att han aldrig sett en sådan sänkning inför sommaren under sina 40 år i branschen. 
– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge. Vi har alltså en väldigt speciell situation i år, säger han till Expressen.

Att världsmarknadpriset bensin sjunker i år beror i korta drag på tre saker.

  • Det första är att världsmarknadspriset på råolja har sjunkit då man lyckats förfina tekniken vid utvinning av olja frpn Skifferfälten i Texas och North Dakota.
  • Det andra är att dollarn gått ner och pressat priserna.
  • Och den sista faktorn är det internationella bensinpriset. 

 – Det var 551 dollar per ton och i går var den 525 per ton. Även där har vi ett lägre pris på världsmarknaden. Vi har alltså två direkta faktorer och en påverkande som alla pekar i samma riktning, det vill säga nedåt, säger Uld Svahn till Expressen. 

Om du ska tanka bilen ofta i sommar så kommer många bäckar små att göra skillnad. Dela gärna dessa glädjande nyheter med andra som ska ut på vägarna.