Göran Persson till attack mot regeringen: ”Akut och farlig fråga”

.

Göran Persson (S) riktar hård kritik mot regeringen.

Nu går den tidigare statsministern till attack. 

– Man måste ta tag i detta, säger Persson på en pressträff, enligt TT. 

Göran Persson var Sveriges statsminister i tio års tid. Han efterträdde Ingvar Carlsson 1996 som partiordförande för Socialdemokraterna – och tog i samma veva över som chef över regeringen.

En post han innehade fram tills valet 2006, då S tappade makten till den borgerliga alliansen och den blivande statsministern Fredrik Reinfeldt (M).

Men trots att det har gått 13 år sedan dess är Persson ofta med i debatten. I år tog han över som ordförande för Swedbank.

Nu väljer han att gå ut och kritisera regeringens politik på finans- och skatteområdet.

STOCKHOLM 20190829 Swedbank styrelseordförande Göran Persson presenterar bankens nye vd under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Perssons kritik mot bankskatten

Persson är kritisk till den så kallade ”bankskatten” – som regeringen vill använda för att finansiera en upprustning av försvaret.

– Pålagor på det finansiella systemet i en nedåtgående konjunktur har inte visat sig framgångsrikt förut, sa Göran Persson vid en pressträff på onsdagen, enligt TT, uppger DN.

STOCKHOLM 20190910
Statsminister Stefan Löfven (S) med frun Ulla Löfven anländer till Storkyrkan för att delta i gudstjänsten inför riksmötets öppnande.
Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Samtidigt är han också starkt kritisk till kommunalskatten – och menar att det är orättvist att den som betalar högt skatt får sämre service.

”Den frågan som är akut och farlig”

– Den fråga som är akut och farlig är kommunalskattediskussionen, där du kan säga i dag att den som betalar högst skatt får sämst service. Med några undantag ska sägas, men i huvudsak är det så, sa Göran Persson.

Enligt TT ska Persson, som var statsminister i tio års tid mellan 1996-2006, ha tagit upp ett exempel där ett hushåll med en halv miljon i gemensam årsinkomst. Där kan det, enligt den förre statsministern, skilja 30 000 kronor per år i kommunalskatt.

– Det är 2 500 kronor per månad i skatt, för att du får en sämre service. Det där är inte hållbart. Man måste ta tag i detta, säger Persson.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna