Granne stoppade ambulanspersonal i hissen – svårt sjuk äldre kvinna fick vänta: ”Hade tvättid”

Räddningstjänsten larmades till en svårt sjuk patient men hindrades av granne som vägrade ta trapporna till sin tvättid.

Hon åtalades för sabotage mot blåljusverksamhet, men frias nu av hovrätten, det rapporterar Mitti.

Det var i oktober 2020 som händelsen ägde rum.

Anhöriga till en äldre kvinna i Järfälla larmade räddningstjänsten till en svårt sjuk patient.

Den äldre kvinnans tillstånd var kritiskt och hon hade svårt att andas.

När ambulanspersonalen var på plats konstaterade man att hon behövde följa med i ambulansen, men för att ta sig ner till den behövde man använda hissen i huset.

Men när kvinnans anhöriga höll upp hissdörren blev de ifrågasatta av en granne.

STOCKHOLM 2020-02-26 Ambulansen. Ambulanssjukvårdare på Falk under en utryckning i södra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Försökte förklara för grannen

Grannen ska ha ifrågasatt varför de höll upp dörren eftersom hon behövde hissen ner till tvättstugan.

Ambulanspersonalen och anhöriga försökte förklara för grannen att det var en svårt sjuk patient som behövde få vård och att de behövde ta henne ner till ambulansen.

Till slut blev de anhöriga till kvinnan frustrerade över att behöva vänta så ett gräl utbröt i trappuppgången. Kvinnan tyckte att anhöriga och ambulanspersonalen var otrevliga, medan de anhöriga upplevde kvinnan som aggressiv.

Fördröjde ambulanspersonalens arbete

Trots att kvinnans tillstånd var kritiskt tvingades ambulanspersonalen vänta med henne inne i lägenheten tills bråket var över.

Kvinnan följde efter ambulanspersonalen ner till ambulansen och en av sjukvårdarna fick då fokusera på henne då hon var aggressiv.

De både sjukvårdarna uppger att hennes agerande fördröjde deras arbete.

Hon åtalades för sabotage mot blåljusverksamhet, men friades både i tings- och hovrätt då hon inte störde sjukvårdarna i tillräckligt hög grad.