Gravid kvinnas förlossning sköts upp – vårdmissen kostade barnets liv

SjukvårdTT

Ett nyfött barn har avlidit på Skånes universitetssjukhus efter att ha smittats av E-kolibakterier – och efter att igångsättningen av förlossningen skjutits upp flera gånger på grund av platsbrist.

Region Skåne har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Det är bedömt från min sida som chefläkare att det här är en vårdskada som skulle kunna vara undvikbar, säger chefläkare Benny Ståhlberg till SVT.

Den blivande mamman reagerade i graviditetens slutskede på att fosterrörelserna minskat och sökte vård upprepade gånger. De första gångerna blev hon hemskickad, men sedan fattades beslut om att sätta igång förlossningen. Efter ett utdraget förlopp, där mamman drabbats av hög feber och frossa, sattes sugklocka in för att få ut barnet, som trots vård avled senare samma dag.

Sjukhusets egen utredning lyfter flera brister i behandlingen, bland annat att klinikens regler inte följdes när man satte in antibiotika och att kommunikationen mellan förlossningsavdelningen och neonatal inte fungerade bra.

Läs mer: 

Äldre person död efter att ha blivit riven av sin katt – vården missade att undersöka såret

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev