Greiders vrede efter förslaget att jobba till 75: ”Reinfeldt har aldrig pratat med någon kommunalanställd”

.

Fredrik Reinfeldt menar att svenska folket bör jobba till 75 för att klara pensionen.

Nu rasar debattören Göran Greider mot förslaget. 

– Den enda lösningen på lång sikt, om man ska få det hela att gå ihop så att säga, är att vi förbättrar arbetsmiljön dramatiskt i flera olika yrken. Så att folk orkar jobba längre, säger han i Nyhetsmorgon

Göran Greider är kritisk till Fredrik Reinfeldts pensionsförslag. Foto: TV4/Johannes Jansson, Wikimedia commons

Det är i sin nya rapport ”Arbeta till 75” som den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) motiverar varför han tycker att pensionsåldern ska höjas till 75 år.

– De ska rimligen inte fortsätta med de yrkena. Jag ser inte framför mig att man ska jobba med samma sak i 50 år. Man kan byta karriär, eller identitet. Det handlar om att se sig själv i förändring, sade Reinfeldt i Nyhetsmorgon efter att ha presenterat sin rapport.

Han fortsatte:

– Dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade på 70-talet.

Detta har väckt mycket reaktioner – och en av de som är starkt kritisk till Reinfeldts pensionsförslag är författaren Göran Greider som också är chefredaktör fristående socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten.

– Det som jag tror många är upprörda på när det gäller Reinfeldt är att många har en känsla av att han aldrig har pratat med en busschaufför som är tvungen att ta en värktablett när den kommer hem, eller en byggjobbare, kommunalanställda och så vidare som är slitna vid 51 års ålder, säger Greider i Nyhetsmorgon.

Greider menar att Reinfeldts argument är oansvariga.

– Han har en norm i huvudet, och det är den högre tjänstemannens som är normen för hur han tänker här. Och det är oansvarigt, det här är en jättefråga. Den enda lösningen på lång sikt, om man ska få det hela att gå ihop så att säga, är att vi förbättrar arbetsmiljön dramatiskt i flera olika yrken. Så att folk orkar jobba längre.

Se hela inslaget från Nyhetsmorgon här där nyhetspanelen diskuterar frågan:

Vad tycker du om förslaget att jobba till 75? Dela gärna vidare och säg din mening!