Reinfeldt om varför man ska jobba till 75: Dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade…”

Idag går majoriteten av alla svenskar i pension vid 65 års ålder, då det är först då som man kan ta del av alla socialförsäkringar. Eftersom vi idag lever längre är förr vill före detta statsministern Fredrik Reinfeldt se att människor också arbetar längre.

I sin nya rapport ”Arbeta till 75”, motiverar han varför han tycker att pensionsåldern ska höjas till 75 år.

”Man drar ut tidslinjerna”, säger han när han gästar Nyhetsmorgon under tisdagen.

 

 

 

 

 

Fredrik Reinfeldt, tidigare partiledare för Moderaterna och före detta Sveriges statsminister, har skrivit rapporten ”Arbeta till 75”, som motiverar varför Sverige borde höja pensionsåldern till 75.

När han gästar Jesper Börjesson och Soraya Lavasani i Nyhetsmorgon berättar han att det idag och framöver inte kommer att vara lika exotiskt att leva till 90-95, som det var förr, och att äldre människor blir kapabla till att arbeta längre.

Varför ska man arbeta till 75?

Reinfeldt motiverar sitt förslag med att ett längre yrkesliv ger en bättre pension, vilket tar bort problemet med låg inkomst för många äldre. Han säger också att vi svenskar bör anpassa oss i takt med hur samhället förändras.

När programledaren Jesper Börjesson frågar hur man ska göra med de som har tunga jobb som sliter ut dem, säger Reinfeldt:

– De ska rimligen inte fortsätta med de yrkena. Jag ser inte framför mig att man ska jobba med samma sak i 50 år. Man kan byta karriär, eller identitet. Det handlar om att se sig själv i förändring.

Han fortsätter:

– Dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade på 70-talet.

Vad tycker du om förslaget att jobba till 75? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.