Greta Thunberg avslöjar sina fina betyg: ”Om jag inte skolstrejkat hade jag kunnat få A i alla ämnen”

.

En av världens mest inflytelserika personer har gått ut nian. 

Nu berättar 16-åriga Greta Thunberg om sina betyg – och passar på att tacka sina lärare och skolkamrater.

– Jag har verkligen kämpat för att få de här betygen, säger Greta till Dagens Nyheter.

16-åriga Greta har blivit världskänd när hon valde att skolstrejka på fredagarna för klimatet.

Hon har sedan dess blivit inbjuden att hålla ett tal på FN:s klimattoppmöte, mött påven och prytt omslaget på ansedda Time Magazine – som listat henne som en av världens 100 mest inflytelserika personer 2019.

”Greta inspirerar ståndaktiga studenter och får likgiltiga vuxna att skämmas”, skriver Time i motiveringen.

Hon har dessutom hyllats av namn som Dalai Lama och Arnold Schwarznegger.

Greta Thunberg berättar om sina betyg

Greta har också Asperger syndrom, vilket hon har berättat mer om i Skavlan i vintras. Hennes uttalanden i SVT-programmet fick den norske programledaren att le stort då.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, sade Greta i programmet och fick hela studion att applådera.

Bild: SVT

Greta fortsatte i SVT:

– Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt. De flesta säger: ”det finns inget svart eller vitt”. Men klimatmålen är faktiskt svart-vitt. På ett sätt är det den mest komplicerade frågan som finns och det kommer krävas otroligt mycket för att stoppa det. Men lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det. Vi kan stoppa utsläppen. Det är svart-vitt. Antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll, eller så gör vi inte det.

[arve url=”https://www.facebook.com/skavlantalkshow/videos/1251143518358503/” aspect_ratio=”3:4″ /]

Nu har 16-åringen gått ut grundskolan. Under onsdagen tog Greta examen från nian och valde då att hylla och tacka sina lärare på Instagram.

LÄS MER: Gretas fina hyllning till sina lärare

”Tack alla elever, lärare och personal på Kringlaskolan i Södertälje! Jag önskar att alla barn hade möjlighet att gå i en sådan bra skola som jag. Jag kommer att sakna er alla. Extra tack till Sirkka, Magnus och min mentor Anna Karin!”, skrev Greta.

Tidningen Dagens Nyheter följde vad man kallar en av världens mest inflytelserika personer – 16-åriga Greta – på skolavslutningen vid Kringlaskolan i Södertälje i onsdags.

Då berättade Greta också om sina fina betyg. Leendes öppnar hon sina betyg och läser upp dem:

– Bild: A. Biologi: A. Engelska: A. Fysik: A. Geografi: A. Hem- och konsumentkunskap: B. Historia: A. Idrott och hälsa: B. Kemi: A. Matematik: A. Moderna språk, franska: A. Musik: A. Religionskunskap: A. Samhällskunskap: A. Slöjd: A. Svenska: B. Teknik: A, säger Greta till DN.

Dagens Nyheters reporter frågar då Greta om hon är nöjd med sina betyg.

– Jag har verkligen kämpat för att få de här betygen. Om jag inte hade skolstrejkat och rest iväg så mycket så hade jag kunnat få A i alla ämnen. Men det var det värt.

Vilka fina betyg! Nu önskar vi Greta stort grattis till examen från grundskolan! Jag är säker på att den ljusnande framtid är hennes och hennes skolkamrater! Skriv gärna dina grattishälsningar i kommentarsfältet på Facebook.