Greta Thunberg blir staty vid universitet i England: ”En inspiration för alla studenter”

18-åriga Greta Thunberg blir staty vid universitetet i Winchester i södra England. Den 30 mars blir bronsavbildningen verklighet, efter nästan ett års arbete av konstnären Christine Charlesworth. 

– Jag är väldigt stolt över att ha skapat tre viktiga kvinnliga bronsstatyer för viktiga platser i landet, säger Christine Charlesworth till Hampshire Chronichle enligt Dagens Nyheter. 

Universitetet i Winchester i södra England har vid flera tillfällen gjort aktiva val som visar att de värnar om miljön. Bland annat har skolan en egen livsmedelsbutik med en policy om noll matsvinn. Och de har tidigare ersatt alla engångsartiklar i plast med miljövänliga motsvarigheter. 

För över ett år sedan beslutade universitetet att man skulle resa en staty föreställande svenska Greta Thunberg, med syftet att inspirera elever på skolan. 

”En inspiration för alla”

En av flera konstnärer som bjöds in för att presentera sina idéer på hur avbildningen skulle kunna se ut var Christine Charlesworth. 

– Universitetet ville ha en skulptur av Greta eftersom det är ett väldigt miljövändligt universitet och det känner att Greta kommer att bli en inspiration för alla studenter, säger Christine Charlesworth till Hampshire Chronichle

Christines första idé av en skulptur var Greta avbildad sittandes i sin gula regnjacka. Nu har man istället landat i att den avbildade Greta kommer att stå upp och sträcka ut handen mot alla som passerar vid universitetet. 

– Jag kände starkt att jag ville porträttera henne på ett sätt som berättar mer om vem hon är, säger konstnären enligt Dagens Nyheter.

Då ska statyn över Greta Thunberg resas

Konstnären Christine Charlesworth har även fått i uppdrag att avbilda två andra inflytelserika kvinnor den här året. Den ena är kompositören Dame Ethel Smyth och den andra är suffragetten Emily Wilding Davison. Båda ska avtäckas på olika platser i England. 

Statyn föreställande svenska Greta Thunberg ska resas utanför universitetet i England klar den 30 mars i år. Det blir den första statyn av den svenska 18-åringen. Hon startade sin golbala klimatrörelse “Fridays for future”, med att strejka för klimatet varje fredag.

Vad tycker du om att Greta blir staty? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required