Greta Thunberg kritiseras för seglingen till USA – nu ger hon svar på tal: ”De erbjöd mig…”

Greta Thunberg ska segla över Atlanten för att delta i FN:s klimattoppmöte.

Men nyligen har hon fått en hel del kritik över båtresan – att resan skulle vara sponsrad och bara är till för den rikaste eliten. 

Nu slår Greta Thunberg tillbaka på kritiken.

Greta Thunberg tackade ja till FN:s klimatmöte som ska hållas i september i New York. Först var hon osäker på hur hon skulle lyckas ta sig dit, men tidigare i år har hon meddelat att hon ska ta ett sabbatsår för klimatet, då hon bland annat ska till ett ytterligare möte i Chile i December. Det betyder att hon även kan fokusera på att resa klimatsmart – även om det tar lite längre tid.

Och sedan erbjöd sig den monegaskiska kungafamiljen att skjutsa henne på tävlingsbåten Maliza II. Hon ska alltså segla till mötet i New York, som kan ta flera veckor.

Lyxsponsorer syns på båten

Även om seglingen är ett klimatsmart sätt att färdas på, har Greta Thunberg fått en hel del kritik.

Segelbåten har nämligen biltillverkaren BMW som en av sina sponsorer. Även kommersiella sponsorer gör reklam på seglet och bordläggningen när den tävlar. Huvudsponsorn är Monaco Yacht Club, en av världens mest exklusiva privatklubbar som är grundad av Grace Kellys man, prins Ranier III av Monaco. Monaco Yacht Club är i sin tur sponsrad av den franska lyxkoncernen Louis Vuitton Moet Henessy. Båtens sponsorer ropar ”lyx”.

View this post on Instagram

Almost summer temperatures in Paris. In February…

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

”Otillgänglig för vanliga döda”

Greta Thunberg får kritik för den här lyxen som syns utåt från segelbåten. Fram för allt sticker det i ögonen på franska medier och klimataktivister, som har uppmärksammat lyxen över båten, vilket SvD var först att rapportera om.

”Få personer har flera veckors semester och en vän som kan hjälpa en att korsa havet”, skrivs det bland annat på sociala medier.

Franska tidningen Contrepoints menar att när Greta tackar ja till den monegaskiskas kungafamiljens och deras erbjudande visar hon att miljövänlighet är en lyx och att kampen mot global uppvärmning är för eliten, inte de fattiga.

”Genom att förlita sig på logistik som är otillgänglig för vanliga dödliga, förstör inte Greta Thunberg själva kärnan i sitt budskap: Nämligen att sparsamhet är nödvändigt för en koldioxidfri värld?”.

En viktig sak – inte pengar

Greta Thunberg slår tillbaka på kritiken och säger som det är – allt är för att de stödjer hennes sak, inte pengarna.

”Självklart har Team Maliza sponsorer. Men när det kommer till resan med mig till New York finns inga kommersiella sponsorer. Alla kommersiella sponsorers loggor har tagits bort. Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis skjuts för att de stöder min sak.”

LÄS MER: Greta Thunbergs nya besked: Nobbar flyget – ska segla över till USA och FN:s klimatmöte

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.