Nu står Greta Thunbergs staty klar – därför har hon blivit förevigad: ”Inspiration till andra unga flickor”

18-åriga Greta Thunberg har blivit staty utanför universitetet i engelska Winchester, som ligger två timmar sydväst om London. Statyn är den första i världen av den svenska klimatkämpen Greta. Syftet är att den ska inspirera andra unga, enligt konstnären. 

– Jag ville visa hennes höga intelligens och att hon kan tala till folk, berättar konstnären Christine Charlesworth för Aftonbladet.

Under 2020 beslutade universitetet i Winchester att man skulle resa en staty föreställande svenska Greta Thunberg, med syftet att inspirera elever på skolan. 

Konstnären: ”Jag är väldigt stolt”

Hedersuppdraget tilldelades konstnären Christine Charlesworth, som även fått i uppdrag att avbilda två andra inflytelserika kvinnor den här året. Den ena är kompositören Dame Ethel Smyth, och den andra är suffragetten Emily Wilding Davison. 

– Jag är väldigt stolt över att ha skapat tre viktiga kvinnliga bronsstatyer för viktiga platser i landet, sa Christine Charlesworth till Hampshire Chronichle tidigare enligt Dagens Nyheter.

Foto: Andrew Matthews/TT

Den 30 mars restes statyn i verklig storlek av 18-åriga Greta Thunberg från Stockholm. Nu berättar konstnären om “planen” bakom avbildningen. Bland annat frångick hon idén om att Greta skulle sitta ner, som hon brukar när hon strejkar för klimatets skull.

– Jag ville visa hennes höga intelligens och att hon kan tala till folk. Men samtidigt också visa hennes osäkerhet med sättet hon står på och som hon har på sig sina kläder. Hon står med tyngden på ena benet och det andra benet lutar sig framåt mot kanten på blocket som hon står på. Det är ofta så hon stått när hon talat till folkmassor – hon har fått en låda att stå på och det är så hon stått på den. Allt detta hoppas jag kommer kunna hjälpa till att berätta historien om den person som hon är, säger Christine Charlesworth enligt Aftonbladet.

Greta ska inspirera andra

Hon berättar också att den första tanken om att avbilda Greta sittandes i sin gula jacka inte hade berättat så mycket om vem avbildningen är som person. 

– Det här är inte bara ett porträtt av Greta. Jag hoppas att den kan bli en inspiration till andra unga flickor i framtiden, att om de har problem så kan de titta på statyn och tänka att ”om Greta lyckades göra det hon gjort så kan jag också göra det”, säger Christine Charlesworth.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required