Greta Thunberg vinner stort pris – utses till Årets unga miljöhjälte: ”Hon är unik”

Det började som en skolstrejk utanför Sveriges riksdag.

Sedan dess har 16-åriga Greta Thunberg inspirerat och engagerat människor från alla världens hörn att gå ut och demonstrera för miljön – och fått en hel värld att prata om den rådande klimatkrisen.

Nu prisas hon som Årets unga miljöhjälte.

Det är Världsnaturfonden WWF som delar ut priset Årets unga miljöhjälte, en kategori som introducerades förra året.

I år prisas alltså en 16-årig svensk – och Greta Thunberg hyllas stort i juryns motivering, som lyder enligt följande:

”Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld. Med saklighet och tydlighet har hon fått unga som gamla – och alla däremellan – att förstå att vi måste agera nu för att skapa ett framtida hållbart samhälle. Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang.”

greta thunberg, årets unga miljöhjälte
Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP/TT

Eftersom Greta Thunberg befinner sig utomlands – i förra veckan höll hon bland annat ett uppmärksammat tal under FN:s klimatmöte i New York – så kommer den globala aktiviströrelsen Fridays for Futures representanter att ta emot priset.

I en kommentar till WWF lyfter de valet att hylla unga personer, och ställer fortsatta krav på världsledarna:

”Tack för att ni ser vikten av att lyfta ungdomarnas röster om klimatkrisen. Nu använder vi dem så gott vi kan och kräver att våra politiker och makthavare lyssnar på klimatforskningen och agerar nu. För det är vår framtid det gäller. Miljontals påverkas redan idag”, skriver Fridays for Future FFF.

Så sent som i september prisades Greta Thunberg av Amnesty International. Då fick hon ta emot priset ”Ambassador of Conscience Award”, Amnestys högsta utmärkelse, för sitt unika ledarskap och mod att stå upp för mänskliga rättigheter.

Tidigare har Greta Thunberg bland annat också prisats av tidningen GQ som ”Game changer of the year”.

I april listades den 16-åriga svenskan som en av världens mest inflytelserika personer i Times Magazine.

Dela den här artikeln om du tycker att priset var välförtjänt!