Greta Thunbergs stenhårda kritik – mot Norge: ”Får inte agera…”

Norska oljeplanen får Greta Thunberg att se rött.

Nu protesterar den 17-åriga klimataktivisten tillsammans med 13 andra ungdomar, skriver NRK.

Den världskända svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 17, ryter ifrån.

Tillsammans med en grupp ungdomar protesterar hon nu mot den norska regeringens planer.

Anledningen?

Den norska regeringen vill flytta gränsen för sin oljeverksamhet norröver – och det har nu fått 14 unga klimataktivister att protestera genom att skriva brev till makthavarna i vårt västra grannland.

Brevet ska ha nått den norska regeringen. Thunberg är en av de 14 som undertecknat skrivelsen via advokatfirman Hausfeld till Norge, enligt norska NRK.

– Alla barn som lever i dag kommer att möta ökade risker för dödsfall och sjukdomar, skriver de i brevet, uppger norska NRK.

Ungdomarna kräver att det norska Stortinget sätter press på regeringen. Enligt förslaget ska Norges oljeverksamhet i Barents hav flyttas fram. De menar att detta är ett hot mot klimatet, och hävdar att norska regeringen i så fall skulle bryta mot FN:s barnkonvention.

– Alla barn som lever i dag kommer att möta ökade risker för dödsfall och sjukdomar i en värld som är grundligt förändrad på grund av dessa destruktiva utsläpp. Norge bör inte, får inte, agera för att öka denna livsförlust, skriver de i brevet.

Norska klimat- och miljöministern Sveinung Rotevatn har kommenterat ungdomarnas brev. Han slår nu tillbaka mot anklagelserna.

– Detta brev ger intrycket att den förvaltningsplan som jag skickade till Stortinget kommer att öppna större områden i Arktis för oljeåtervinning. Verkligheten är motsatsen. Vad den nya regeringen har gjort med avseende på iskanten är att sätta en tydlig gräns för petroleumverksamheten i norr. Detta är det tydligaste som en norsk regering har varit i denna fråga, och vi skärmar en större del av den sårbara iskanten än någonsin, säger Rotevatn till NRK.

Greta Thunberg. Foto: Shutterstock