Greta Thunbergs stenhårda utspel: ”Något är väldigt fel med vårt samhälle”

Greta Thunberg menar att samhället ignorerar klimatkrisen.

Nu rasar den 17-åriga klimataktivisten.

– Politiker kan ju inte genomföra förändringar om de inte har stöd och press från folket. Och eftersom det inte finns någon krisinsikt så kommer man inte att få det, säger Greta Thunberg till Expressen.

Sedan augusti 2018, då Greta Thunberg regelbundet började sitta utanför Sveriges riksdag och skolstrejka för klimatet, har den unga klimataktivisten uppmärksammats stort i svenska och internationella medier.

Hon har rest världen runt, deltagit i stora klimatkonferenser och pressat makthavare att åstadkomma en förändring för att rädda miljön.

På grund av den rådande coronapandemin, har 17-åriga Greta Thunbergs organisation Fridays for future dock inte kunnat genomföra några globala klimatstrejker rent fysiskt sedan i våras.

Men snart är det dags igen. På fredag den 25 september utlyser organisationen en global aktionsdag för klimatet.

”Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer som anpassas efter hur situationen gällande covid-19 skiljer sig mellan olika länder. I Sverige har hundratals aktivister börjat planera aktiviteter för en rättvis och hållbar omställning efter coronapandemin”, skriver Fridays For Future på sin hemsida.

”Samhället ignorerar klimatkrisen”

En brinnande klimatfråga just nu är en planerad utbyggnad av Preems raffinaderi i Lysekil. Greta Thunberg menar att regeringen har ett ansvar att stoppa utbyggnaden för att leva upp till Parisavtalet.

Något hon, i början av september, också protesterade mot på Mynttorget i Stockholm. I en debattartikel i Medium konstaterade 17-åringen dock till sin besvikelse att väldigt få var med och protesterade.

”Vi var inte många på Mynttorget idag som demonstrerade mot det här. Och eftersom vårt samhälle fortfarande ignorerar och förnekar klimatkrisen så finns det självklart ingen som helst opinion”, skrev Thunberg i debattartikeln.

I en intervju med Expressen utvecklar Greta Thunberg sitt resonemang kring att samhället ignorerar klimatkrisen. På frågan vad det beror på, svarar hon:

– Eftersom medvetenheten är så låg. Eftersom det inte finns någon krisinsikt. Människor är sociala djur och så länge ingen i vår omgivning beter sig som om vi befann oss i en kris, så länge våra ledare inte gör det, så kommer vi inte uppfatta att vi är i en kris.

greta thunberg
Foto: AP Photo/TT

”Något är fel med samhället”

I intervjun med Expressen ryter Greta Thunberg också ifrån mot de som fuskar med återvinning.

Detta på tal om ”Batteriskandalen” tidigare i år, då fyra män dömdes till fängelse för att ha grävt ner stora mängder farligt batteriavfall i Örebro, Kumla och Eskilstuna.

– Att situationer som den här kan uppstå är ett väldigt tydligt tecken på att det är något som är väldigt fel med vårt samhälle i dag. Att man inte behöver bry sig om sådana här saker, att man kommer undan med att göra i princip vad som helst för att det gynnar en själv, säger Greta Thunberg till Expressen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required