Gretas nya succé – nominerad till Nobels fredspris

Förra året var hon också nominerad men tog inte hem priset.

Men i år kan det bli Greta Thunbergs år att vinna Nobels fredspris.

Den 18-åriga klimataktivisten har nämligen återigen blivit nominerad till det prestigefyllda priset, skriver Reuters.

Världen över vet miljontals vem den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är.

Sedan hon först började demonstrera för klimatet varje fredag i Stockholm, har hon blivit ett välkänt ansikte för klimatkampen.

Men nu kan hon få ännu ett pris för hennes enorma insatser.

Den 18-åriga svensken är nämligen nominerad igen till Nobels fredspris.

”Greta Thunberg är en klimataktivist, och den huvudsakliga anledningen till att hon förtjänar Nobels fredspris är att hon, trots sin unga ålder, har arbetat hårt för att få politiker att öppna ögonen för klimatkrisen”, skrev Vänsterpartiets Hakan Svenneling och Jens Holm i sitt brev till den norska Nobelkommittén, enligt Reuters.

Greta Thunberg
Foto: Shutterstock

Prisades på Guldbaggegalan

Nyligen uppmärksammades också Greta för ett helt annat pris.

Dokumentären om hennes liv fick stor uppmärksamhet inte bara i Sverige, men även internationellt och prisades på årets Guldbaggegala.

Filmen “Greta”, av Nathan Grossman, kammade hem priset i kategorin “Bästa dokumentärfilm”. Efter att ha presenterats som vinnare var det en rörd skapare som passade på att tacka den svenska 18-åringen för att hon möjliggjort filmen. 

Greta Thunberg
Foto: Shutterstock

– Jösses, stort tack för det här priset. Speciellt ett stort tack till dig Greta. Jag kommer ihåg när du för ungefär två år sedan för första gången sa till mig att bland det viktigaste som du tyckte att vi behöver göra var att behandla klimatkrisen som en kris, sa skaparen Nathan Grossman och fortsatte:

– Jag måste faktiskt erkänna här på nationell tv att jag inte fattade var du menade, men då hade jag inte sett folk göra om sina vardagsrum till gym, länder ta gigantsiska krislån eller för den delen en glammig gala som den här mitt i en sportarena. Nu förstår jag bättre vad du menade.

Wow stort grattis till nomineringen Greta! Vi håller tummarna för dig!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required