Håkan jagade ikapp våldtäktsman och räddade livet på knivhuggen man – prisas nu för sitt hjältemod
Håkan Johannesson prisas för sitt mod

Håkan jagade ikapp våldtäktsman och räddade livet på knivhuggen man – prisas nu för sitt hjältemod

På två år har Håkan Johannesson från Höör gjort två avgörande ingripanden, varav det ena sannolikt räddade livet på en människa.

Nu prisas han för sitt civilkurage.

Det var i september 2021 som Håkan Johannesson blev dagens hjälte för första gången.

I närheten av Tjurasjö i Höör fick Håkan syn på två pojkar i 15-årsåldern som stod och vinkade vid vägkanten.

Håkan stannade bilen och frågade pojkarna vad som hade hänt och fick till svar att den ena av pojkarna precis hade blivit våldtagen och att gärningsmannen befann sig på en bänk, endast 50 meter därifrån.

– Jag kände brutal vrede och avsky. Men jag har själv barn i den åldern så jag kunde knappt inte ta in vad som hade hänt. De var så små. Visst, man läser om det i tidningar men det är så långt ifrån ens egen verklighet som det går, berättade Håkan för Newsner då.

Han tillade:

– Jag tänkte bara att den här killen måste jag få tag på.

Håkan agerade direkt och jagade ikapp gärningsmannen.

LÄS MER: Håkan jagade ikapp misstänkt barnvåldtäktsman – hyllas nu stort för sitt civilkurage: ”Kan inte bara se på”

Räddade livet på knivhuggen person

Drygt ett år senare var han åter igen omtalad. Detta då han räddade livet på en knivskuren person, en insats som troligen räddade livet på mannen.

– Jag gick genom centrum här i byn. Då är det plötsligt mycket folk som står och skriker och det ligger en kille och blöder. Jag var lite rädd, det var ändå fara för liv, men fick försöka behålla lugnet. Som tur var hade jag sett en dokumentär där någon punkterat lungan och kom ihåg att man skulle lägga den skadade på sidan med den dåliga lungan och armen uppåt. Så jag gjorde det på honom så han skulle få in luft i lungorna och så höll jag tryck på såren för att stoppa blödningen, berättar Håkan Johannesson.

I 20 minuter gjorde Håkan allt han kunde för att se till att mannen fick luft och samtidigt stoppa blödningen, till slut kom räddningstjänsten och tog över och körde den skadade mannen till sjukhus.

– Räddningstjänsten sa att min insats var avgörande, har Håkan berättat för Newsner.

Den knivskadade mannen överlevde och den 23 februari i år dömdes tre män i Lunds tingsrätt till nio år fängelse för försök till mord.

Håkan Johannesson prisas för sitt mod
Foto: TT/ Privat

LÄS MER: Ung man knivhöggs på öppen gatan – då räddade hjälten Håkan hans liv: ”Kan inte bara se på”

Prisas för sitt hjältemod

Nu tilldelas han utmärkelsen  ”Årets goda kraft” av Höörs kommun.

– Först visste jag inte om att det var en prissumma också, men när jag fick reda på det så blev jag ännu gladare. Barnen ska få lite, sedan ska jag sponsra klubben så att vi kan köpa en ny boxningsring. Så jag ger tillbaka till kommunen, indirekt, eftersom de flesta medlemmarna bor här i Höör. Det är lite så min tanke är – man ger tillbaka, säger Håkan Johannesson till kommunen.

I förra veckan fick Håkan ta emot en minnestavla, en bronsplakett, ett diplom och en prissumma på 26 250 kronor.

Igår fick Håkan ta emot en minnestavla i form av en bronsplakett, ett diplom och en prissumma på 26 250 kronor vid kommunfullmäktiges sammanträde på Älvkullen i Höör.