Ung man knivhöggs på öppen gatan – då räddade hjälten Håkan hans liv: ”Kan inte bara se på”

För två år sedan jagade Håkan Johannesson ikapp en misstänkt våldtäkts man. Nu har han agerat hjälte igen.

Denna gång har han räddat livet på en knivhuggen ung man i Höörs kommun.

Det var den 9 september, runt 15.30, som Håkan Johannesson tog sina två söner på en åktur i familjens nya bil.

I närheten av Tjurasjö i Höör fick Håkan syn på två pojkar i 15-årsåldern som stod och vinkade vid vägkanten.

Håkan stannade bilen och frågade pojkarna vad som hade hänt och fick till svar att den ena av pojkarna precis hade blivit våldtagen och att gärningsmannen befann sig på en bänk, endast 50 meter därifrån.

– Jag kände brutal vrede och avsky. Men jag har själv barn i den åldern så jag kunde knappt inte ta in vad som hade hänt. De var så små. Visst, man läser om det i tidningar men det är så långt ifrån ens egen verklighet som det går, berättade Håkan för Newsner då.

Han tillade:

– Jag tänkte bara att den här killen måste jag få tag på.

Håkan agerade direkt och jagade ikapp gärningsmannen.

Håkan hyllades stort för sitt civilkurage och nu, månader senare har han åter igen agerat hjälte.

LÄS MER: Håkan jagade ikapp misstänkt barnvåldtäktsman – hyllas nu stort för sitt civilkurage: ”Kan inte bara se på”

Håkan hyllas som hjälte igen

I oktober 2022 skulle Håkan Johannesson möta en kompis på en restaurang vid tågstationen i Höör men innan han hann fram skulle han bli dagens hjälte.

Vid en pizzeria vid Nya torg såg han ett par vänner som han stannade och pratade med och plötsligt fick han syn på en man på marken en bit bort.

Fyra, fem personer stod runt honom och Håkan såg snabbt på deras kroppsspråk att det var allvarligt.

– Jag sprang dit och såg att han blödde och att personerna bredvid hade panik, så då tog jag kommandet. Han blödde mycket från armen så jag skrek till restaurangägaren att hämta handdukar.

Håkan tillägger:

– Han var vaken och talbar och sa att han hade svårt att andas och då tänkte jag att hans lunga kanske var skadad. Jag lyfte på tröjan och såg att han hade knivhugg även i ryggen, berättar Håkan för Newsner.

Håkan Johannesson räddade livet på knivhuggen man
Foto: Privat/ TT

Tricket räddade mannens liv

Kvällen innan hade Håkan tittat på en dokumentär om skatare tillsammans med barnen, i den var det en person som punkterade en lunga.

– Jag hade precis sett den här dokumentären med barnen och i den såg man hur man gör när någon punkterat en lunga så jag gjorde samma på killen på marken och såg på så vis till att han fick luft, säger han till Newsner.

I 20 minuter gjorde Håkan allt han kunde för att se till att mannen fick luft och samtidigt stoppa blödningen, till slut kom räddningstjänsten och tog över och körde den skadade mannen till sjukhus.

– Räddningstjänsten sa att min insats var avgörande, säger Håkan.

Den knivskadade mannen överlevde och den 23 februari i år dömdes tre män i Lunds tingsrätt till nio år fängelse för försök till mord

”Kan inte bara se på”

Att Håkan ännu en gång ryckte in och visade civilkurage är bara en slump, men att han agerar är hans personlighetstyp.

– Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle kan man säga. Jag är sådan också, jag tänker inte så mycket jag agerar bara, säger han till Newsner.

Han understryker att alla människor har ett ansvar.

– Jag vill gärna trycka på vuxenansvaret ute i samhället, vi måste visa oss och reagera när saker händer. Vi kan inte bara se på. Vi måste vara mer vaksamma när det börjar gå snett för våra ungdomar, säger han till Newsner.