Han lagade pizzor till brandmännen – under kraftig skolbrand: ”En självklarhet att hjälpa”

En brand bröt ut på en skola på Öland. Räddningstjänsten jobbade med att släcka branden under hela natten, hungriga och trötta.

Det är då pizzabagaren Nesko Radovanovic ryckte in efter en hel arbetsdag och lagade pizzor till alla brandmän.

– För mig var det en helt normal sak att göra, säger Nesko Radovanovic till Newsner.

 

Under tisdagskvällen den 13 augusti utbröt en kraftig brand på Åkerboskolan i Löttorp på norra Öland. Enligt vittnen till SVT Småland ska branden ha startat efter ett blixtnedslag så misstanken finns om att blixten orsakade hela branden.

Bilden är genrebild och har inget med Åkerboskolan att göra. Foto: Wikimedia Commons/Brian Carter

Inga människor skadades

På Åkerboskolan går drygt 175 elever mellan årskurs 0 till 9. Inga människor ska ha skadats eftersom det endast är lärare som har börjat arbeta för hösten, och de ska ha gått hem tidigare den dagen, meddelar rektorn på skolan till SVT Småland.

Men branden tog fart när SOS alarm fick in samtal klockan 19:15. Räddningstjänsten hade fullt skå att kontrollera branden och den var inte kontrollerad förrän vid 2-tiden på natten. Hungriga och trötta brandmän och räddningspersonal arbetade många timmar och behövde förstärkning i form av mat.

Restaurangägaren ryckte in

Det är då Nesko Radovanovic, 45, blir väckt hemma på soffan och får frågan om han kan laga mat på sin restaurang ”Löttorps bykrog”.

– Klockan var 10 och jag gick hem och lade mig på soffan för att vila. Då hörde en kompis av sig till mig och frågade om jag inte kunde laga pizzor åt brandmännen. ”Jo” sa jag och började att laga, säger Nesko i en intervju med Newsner.

”Det var viktigt”

Nesko satte igång och lagade pizzor som hans sambo och 13-åriga dotter körde ut till räddningstjänsten.

– Dottern tyckte att det var jätteroligt och det var viktigt för henne att få göra det, säger Nesko till Newsner.

62 pizzor och tacksamma brandmän

Efter många timmar i restaurangköket var Nesko klar runt 2-tiden när räddningstjänsten hade fått branden under kontroll. Sammantaget blev det 62 pizzor och mätta och tacksamma brandman som kunde avsluta sitt jobb med branden vid Åkerboskolan.

– Det är så otroligt vad människor kan åstadkomma när man svetsas samman, säger Nesko till Newsner.

Vulkan pizza to My friend Nisse Hagaby !!!

Posted by Nesko Radovanovic on Saturday, 20 June 2015

”Hjälper varandra när någon sitter i skiten”

Han belyser hur viktigt och stort det är när människor hjälper varandra i svåra tider. Han minns tillbaka på tiden i Jugoslavien.

– Jag är från Jugoslavien och där kunde vi vara fem personer som delade på ett mjölkpaket, men det var inga konstigheter. Man hjälper varandra när någon sitter i skiten helt enkelt, säger Nesko till Newsner.

Nesko blir överöst med kärlek

I efterhand har Neskos viktiga insats i brandbekämpning fått stor uppmärksamhet fram för allt på sociala medier. Människor har spridit nyheten om Nesko och överöst honom med kärlek och tacksamhet.

– Folk har varit helt fantastiska och skrivit massa meddelanden. Här om dagen kom det fyra personer till restaurangen med blommor, säger Nesko till Newsner.

”Inget snack om saken”

Nesko hade jobbat hela dagen innan branden startade. Efter den sömnlösa natten gick han som vanligt och öppnade restaurangen dagen efter. Det var ändå en självklarhet att hjälpa till.

– För mig var det en helt normal sak att göra, det är inget snack om saken. Det var en självklarhet att hjälpa till, säger han till Newsner.

Även om detta, för Nesko, var en självklarthet så är det inte alltid det. Nesko bevisar verkligen vad människor kan åstadkomma när man jobbar tillsammans. Sprid gärna detta vidare för att hylla hans fantastiska insats!