Här är badhuset som inför skärmförbud: ”Barn drunknar tyst”

Föräldrar fastnar i mobiltelefonen istället för att ha fokus på sina badande barn.

Nu inför Luleå badhus ett skärmförbud för att öka säkerheten.

– Barn drunknar tyst. Kollar du sociala medier när du är vid bassängen med ditt barn kanske du aldrig märker om något är på väg att hända, säger Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun, till SVT Nyheter.

Sedan mobiltelefonerna gjorde sitt intåg i samhället har de haft många positiva effekter. Men också en del negativa.

De senaste åren har det bland annat rapporterats flitigt om att många föräldrar tappat fokus och uppmärksamhet på sina barn när de badar. I många fall på grund av att de istället suttit och tittat ned i mobiltelefonen – något som, förstås, kan vara livsfarligt.

Därför har flera badhus vidtagit åtgärder. Häromåret berättade vi exempelvis om Umeå kommun, som införde skärmförbud på badhus för att öka säkerheten och minska drunkningsrisken.

Nu väljer Luleås badhus att gå samma väg.

badhus, bassäng, pool
Foto: Shutterstock

Luleå badhus inför skärmförbud

Från och med måndagen har Luleå badhus inför ett totalt skärmförbud mot mobiler, surfplattor, datorer och liknande i såväl omklädningsrum som simhall.

Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun, är tydlig med att förbudet gäller alla.

Men hon poängterar också vikten av skärmförbud för just föräldrar, så att de istället kan ägna större uppmärksamhet åt att titta på och vara med sina barn i badhuset.

– Vi vill att föräldrar, framför allt de som badar med mindre barn, ska ha uppsikt över sina barn under tiden de är och badar, säger Veronica Bergsten till SVT.

mobiltelefon, badhus, skärmförbud
Foto: Shutterstock

Vill öka integriteten

Ett stort mål med skärmförbudet är alltså att öka säkerheten. Men det finns också en andra faktor till att det nu blir mobilfritt.

Nämligen badgästernas integritet. För även om det kanske inte alltid är menat illa att fotografera barn eller kompisar i badhuset, så kan det kännas obehagligt för andra.

– Den andra anledningen är av integritetsskäl. Man inte ska bli fotad mot sin vilja eller att man inte är medveten om det på något av våra badhus, eftersom det är en ganska avklädd miljö, säger Veronica Bergsten till SVT.

Vad tycker du om det här? Borde fler badhus införa skärmförbud för att öka säkerheten och integriteten? Lämna gärna en kommentar – och dela gärna vidare för att säga vad du tycker!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required