Valborgsfirande kommer traditionellt med tillhörande brasa. Arkivbild. Jessica Gow/TT

Här är det som gäller på valborg – reglerna du måste hålla koll på för att få elda

Inga majbrasor i Sverige är hotade, enligt miljöminister Romina Pourmokhtari (L) efter den senaste tidens debatt om eldningsförbud. Men vem får elda, och hur?

I dagarna har en eldig debatt rasat kring just rätten att elda i landet. Regeringens avfallsförordning som kom till efter ett EU-direktiv och trädde i kraft vid årsskiftet har tolkats olika på olika håll i landet.

– Det är uppenbart att det behövs förtydligande av den här regleringen så det inte blir så många missuppfattningar, sade Pourmokhtari till TT i torsdags.

Det korta svaret på ifall just du får elda trädgårdsavfall som löv och kvistar på din tomt är att du bör kolla med kommunen. Olika kommuner har olika regler, och även inom kommunen beror reglerna på om du exempelvis bor i ett väldigt tätbebyggt område eller mer enskilt.

Polisens vädjan till alla föräldrar inför festhögtiden valborg – håll koll på era tonåringar: ”Visa att ni finns”

Kommunen avgör

Men hur är det med de traditionstyngda majbrasorna som förkunnar vinterns slut, ljusets seger över mörkret och alla svenskars förmåga att grilla korv i grupp?

Även där är svaret att det är kommunen som bestämmer. Till skillnad från en högst privat liten brasa bestående av äppelträdet som aldrig tog sig eller diverse löv så är en offentligt anordnad majbrasa något som behöver sökas tillstånd för som regel.

I avfallsförordningen står därutöver att man får elda avfall ”i samband med offentliga tillställningar” om det görs ”utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön”.

valborg, brasa
Valborgsbrasa. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Brasans innehåll

Vad som är trädgårdsavfall definieras inte i avfallsförordningen med ord som kvistar eller löv. I stället skriver Naturvårdsverket, som hjälper kommuner att tolka förordningen, på sin hemsida: ”Bioavfall som är trädgårds- eller parkavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av privata eller offentliga parker och trädgårdar”.

Naturvårdsverket påpekar också: ”Begreppet trädgårds- eller parkavfall omfattar inte avfall från jord- eller skogsbruk”.

Läs mer: 

Så skyddar du igelkottarna på Valborg

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev