Här är skolan som sätter totalstopp för mobiler – även på raster: ”Elever som inte törs byta om”

Debatten om mobilförbud i skolan har varit på tapeten under många år.

Nu tar Odensalaskolan i Östersund ett krafttag mot mobilerna, som de menar orsakar flera bekymmer.

Men eleverna är kritiska mot skolans beslut.

Frågan om huruvida man ska förbjuda mobiltelefoner under skoltid har länge varit omdebatterad. Många skolor har infört mobilförbud under lektionerna, men något förbud mot dem under hela skoldagen är sällsynt.

En av de skolor som tagit i med hårdhandskarna mot de problem som mobilerna ger upphov till är Odensalaskolan i Östersund, vilket P4 Jämtland rapporterat om.

Skolans krafttag mot telefonerna

Det blev nog en chock för eleverna på Odensalaskolan när de kom tillbaka från sommarlovet på torsdagen.

Skolan hade då infört ett totalt mobilförbud på skolan. Orsakerna till beslutet är många.

– Anledningen är ju för det första kränkande fotografering i korridorerna, spridning av bilder på sociala medier, elever som inte törs byta om i omklädningsrum samt att de har varit störande moment på lektionerna, även om vi haft mobilfritt på lektionerna tidigare också, säger Carina Abrahamsson, rektor på Odensalaskolan, till SR.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: Shutterstock

Det kan tyckas svårt att få förbudet att faktiskt fungera i praktiken. Men skolan har ett system

När eleverna kommer till sin första lektion på morgonen så får de lägga sin telefon i en låda där varje elev har ett numrerat fack. Därefter låser en lärare in lådan under hela dagen. Först efter den sista lektionen så låser de upp lådan och eleverna får då tillbaka sina mobiler.

Eleverna är kritiska

De elever som P4 Jämtland pratat med är kritiska till de nya reglerna.

– Jag tycker att det är dåligt, för jag tycker man borde få ha telefonerna på rasterna. Men jag fattar ju att man kanske i omklädningsrum och under lektionerna att man ska ta in dem. För vissa elever är det ju en trygghet att ha dem, säger en högstadieelev till SR.

De tycker inte att alla ska behöva bestraffas kollektivt för att några missbrukar användningen av telefonerna, genom att exempelvis fota folk i omklädningsrum.

– Jag tycker att man kan ta telefonerna från de som håller på, så att inte alla drabbas av det, säger en annan högstadieelev till SR.

Vad tycker du om Odensalaskolans nya hårda beslut för att få bukt med de problem som mobilerna tillför i skolan?

Skriv gärna en kommentar och dela artikeln vidare på Facebook!

Exit mobile version