Här är skolan som serverar köttbullar och makaroner till eleverna – varje dag: ”Så himla bra…”

Att barn inte äter av skolmaten är ett utbrett problem sedan länge. Men nu har Bollnäs kommun kommit fram till vad som tycks kunna vara lösningen.

På skolorna serveras här nämligen köttbullar och makaroner varje dag.

Det är sedan långt tillbaka ett problem att barnen inte äter av skolmaten. Anledningen är allt som oftast att eleverna inte tycker om det som serveras på skolluncherna.

Resultatet blir då att eleverna går hungriga vilket gör dem ofokuserade under skoldagen.

Men i Bollnäs kommun vill man nu råda bot på problemet och få allt fler skolbarn att äta sig mätta på luncherna. Kilbergsskolan (F–6) i Bollnäs är först ut med att testa ett nytt koncept för att se till så att eleverna blir mätta och får energi.

Serverar samma rätt varje dag

Här serveras nämligen köttbullar och makaroner – varje dag.

Köttbullar och makaroner finns på matsedeln som ett ständigt tredje alternativ, utöver de andra rätterna på den ordinarie menyn.

– Barn som inte äter har svårt att koncentrera sig i skolan. Jag tänker att alla sätt att få barn att äta är värda att testa, säger Helene Morin Hansson, rektor på Kilbergsskolan, till SVT Gävleborg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Köttbullar och makaroner
Foto: Claudio Bresciani / TT

Medborgarförslag

Förslaget om att införa en fast rätt varje dag utöver de vanliga rätterna kom till via ett medborgarförslag. Bollnäs kommun är först ut med att testa idén i praktiken.

– Vi får ha lite tilltro till att barnen kommer att äta allsidigt. Vi har sett att många barn inte äter av köttbullarna, utan av den ordinarie maten. Så småningom kanske vi kommer att se barn som har rädsla för att äta i matsalen våga prova andra rätter, säger Helene Morin Hansson till SVT.

Verkar vara lyckad tanke

Hittills har köttbullar och makaroner serverats varje dag under den här terminen. Och det verkar som att det är en lyckad idé! Än så länge har tallrikarna varit fulla, även bland de som vanligtvis inte brukar äta av skolmaten.

– Jag frågade barnen i dag och de säger att det är så himla bra för om man inte gillar skolmaten så kan man alltid äta köttbullar och makaroner, säger Malin Berglund, köksansvarig kock på Kilbergsskolan i Bollnäs, till TV4.

Det här tycker jag låter som en spännande idé! Undrar hur det kommer att fungera i längden.

Vad tänker du om idén att servera köttbullar och makaroner varje dag? Skriv gärna en kommentar på Facebook!