Här fortsätter folk att festa mitt i pandemin – trots nya alkoholstoppet: ”Varför stänga ner?”

I helgen införde alkoholstoppet i Sverige. Något som tvingade alla krogar att stänga 22.30.

Men det stoppade inte festprissarna från att ha lite party. I stället för att gå hem fortsatte festandet i Stockholm utanför krogen, rapporterar TT.

I fredags trädde regeringens förbud mot att sälja alkohol på krogarna efter klockan 22 i kraft. Åtgärden är ett led i att minska smittspridningen av covid-19.

I samband med alkoholstoppet har regeringen också beslutat att krögarna måste stänga 22.30. Således måste alla gäster lämna lokalerna redan vid tidpunkten för alkoholstoppet.

Regeln har tagit hårt på krögare och flera är oroliga för att behöva stänga ned för gott.

Stockholmskrog anordnar dagsfest

De nya restriktionerna fick Stockholmskrogen Monky Bar att kontra med ett nytt initiativ. Eftersom de inte kan servera alkohol sent på kvällen, väljer krogen istället att arrangera en fest på dagtid.

Monkey bar och två andra Stockholmskrogar har dessutom planerat att utnyttja möjligheten att först stänga vid klockan 22.30 för att sedan öppna på nytt kort därpå, antingen utan att sälja alkohol eller med folköl som alternativ.

– Vi har 20 anställda som kommer att bli hemlösa om vi inte gör detta. Hade regeringen kommit med ett stödpaket där de hjälper restaurangerna med de fasta avgifterna och permitteringar för all personal hade vi stängt restaurangen i morgon, säger Alexander Dhazi, HR-chef för Monky Bar, till Aftonbladet.

Långt ifrån folktomt

Men de flesta krogar stängde 22.30 som utlovat däremot var det långt ifrån folktomt utanför krogarna. I stället för att gå hem fortsatte festandet utanför, långt efter stängning.

– Folk slutar inte festa bara för att krogen stänger, säger en av kroggästerna Filip Monteza utanför.

Foto: Jonas Ekströmer, TT/Jessica Gow/TT

Enligt TT var det livat på Sveavägen i Stockholm efter 22.00, folk stod utanför krogarna och rökte och styrde upp efterfester.

– Varför stänga ner ställen där man ändå har kontroll och håller restriktioner mot trängseln? Vill man att folk ska stanna hemma får man nog stänga helt, fortsätter Monteza.

Enligt Carina Cutlip på tillståndsenheten i Stockholm var de 16 inspektörer ute på gatorna som gick från krog till krog för att informera om reglerna och se till att de följdes.

Trängseln kommer följas upp

Enligt henne har det varit lugnt och reglerna om att sluta servera alkohol och stänga 22.30 har följt till punkt och pricka.

Men trängseln utanför är något både tillståndsenheten och polisen lagt märke till. Och det är något som kommer följas upp.

I en skriftlig kommentar till TT säger Socialminister Lena Hallengren (S) att krogarna inte får servera alkohol efter 22 eftersom det utgör en riskmiljö för spridning, men oavsett tid på dygnet gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för restauranger, barer och liknande verksamheter.

”Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det här är inte en tid för att umgås med andra, gå på fest, ordna fester, umgås på restauranger och barer med vänner och stora sällskap”, säger Lena Hallengren.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required