Här hålls smittade kvinnan isolerad i Sverige – bekräftat drabbad av coronavirus

En kvinna i 20-årsåldern hålls isolerad på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det är första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige.

– Hon har inte haft några ytterligare kontakter efter att hon kom hem till Sverige, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér vid en presskonferens, enligt Aftonbladet.

En kvinna i 20-årsåldern har drabbats av coronavirus – och är det första bekräftade fallet av det fruktade utbrottet i Sverige.

Kvinnan ska ha rest i Wuhanområdet i Kina, där viruset tros ha sitt ursprung. På en presskonferens som hölls i Jönköping på fredagskvällen bekräftade myndigheterna att kvinnan inte haft kontakt med någon människa sen hon kom till Sverige, skriver Aftonbladet.

Det är här, på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, som kvinnan just nu får vård.

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping där kvinnan finns nu. Foto: TT

– Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Så smittar coronavirus

På pressträffen i Jönköping framkom att kvinnan inte haft kontakt med andra sen hon kom till Sverige.

– Hon har inte haft några ytterligare kontakter efter att hon kom hem till Sverige. Det är inte några som utsatts för smitta, säger Malin Bengnér vid en presskonferens, enligt Aftonbladet.

Och fortsätter:

– Vår bedömning är att detta är en isolerad händelse och att det inte är någon ökad risk för invånarna i Jönköpings län.

På bilden nedan ser man hur det ser ut i det högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm som upprättats med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning.

STOCKHOLM 20200131 Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning. Foto: Claudio Bresciani / TT

Dela gärna informationen till andra!