Här kärleksbombas polisen – hyllas efter tragiska dödsskjutningen i Göteborg: ”Det gör att man orkar”

En polisman blev natten till torsdag skjuten i Biskopsgården i Göteborg och dog senare av sina skador.

Nu hyllas polisen runt om i hela landet och på flera platser växer blomhaven.

Alla som arbetar inom polisen gör sitt yttersta varje dag för att hålla samhället tryggt och säkert. Ett riskfyllt jobb som de väljer att gå till varje dag, året om för dig och för mig.

Och för det förtjänar de att hyllas varje dag.

Men landets poliser är i sorg. Under onsdagsnatten blev en ung polisman skjuten till döds på öppen gata i Biksopsgården i Göteborg. Den 33-årige polisen, som var ganska ny i sin tjänst, befann sig på platsen utan någon särskilt insats. Det var inte heller under ett larm.

LÄS MER: Vila i frid: Polis död efter skottlossning – nu sänder vi våra tankar

Enligt Erik Nord, chef i Polisområde Storgöteborg, jobbade de med löpande linjearbete som riktar in sig på konflikterna i området.

Och enligt uppgifter till Aftonbladet ska polismannen stått och pratat med några personer när han blev beskjuten. På plats kämpade hans kollegor med att rädda hans liv.

Men det var för sent och samma natt meddelade rikspolischef Anders Thornberg att polismannen dött av sina skador.

Intensiv jakt på gärningsmannen

Klas Johansson, Regionpolischef i Väst, meddelade senare att de gör vad de kan för att lagföra den skyldige.

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger han

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En intensiv jakt på gärningsmannen sattes i gång direkt och under natten mot fredagen frihetsberövades 20 personer, uppger SVT. Polisen har även hittat tomhylsor på platsen som analyseras.

– Vi har hittat tomhylsor från ett skjutvapen. Vi har fått svar från NFC som vi tar in i förundersökningen. Det ger oss svar och bilden kring det här klarnar kontinuerligt, säger Dan Windt, polisens kommenderingschef, till Ekot.

Sörjs av ett helt land

Samtidigt som utredningen pågår, sörjs polismannen av ett helt land.

Under torsdagen hölls en tyst minut nationellt av polisen och även annan blåljuspersonal samt Försvarsmakten deltog i denna handling för att hedra hans minne, uppger Aftonbladet.

– Det var en fin kollega som alltid hade ett leende på läpparna. Han var en underbar kollega, säger en polis till Aftonbladet.

På platsen där mannen blev skjuten till döds växer blomhaven. Så även på andra platser. Landet över kärleksbombas polisen för de risker de tar i tjänsten varje dag.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisbilar fylls av blomster, stora som små sträcker ut en hand till poliserna och berättar hur mycket de betyder i samhället. Människor bjuder på kaffe och bullar.

Även i sociala medier visar människor sitt stöd. Flera privatpersoner har bytt ut sin profilbild till ett polisemblem med ”den tunna blå linjen eller an annan variant med texten ”Jag stödjer polisen”.

Ett otroligt engagemang

Göteborgspolisens presstalesperson Christer Fuxborg är berörd av händelsen. Och menar att det är allmänhetens engagemang och välvilja som gör att de orkar ta sig igenom det här.

LÄS MER: Marcus Oscarssons starka ord till Sveriges poliskår – efter dödsskjutningen i Göteborg

– Det är en liten klick som ställer till det för övriga i samhället. Och det får vi tyvärr uppleva lite för ofta nu för tiden. Jag tycker det är civilkurage från dem som inte jobbar inom uniformsyrket att stötta oss, säger han till Expressen och fortsätter:

– Jag såg när jag kom hit ut att den polisbuss som stod och spärrade av nerfarten ner mot torget var i stort sett belamrad med blommor och folk som varit framme och visat sin uppskattning. Folk kommer fram med kaffe och bullar. Det är ett otroligt engagemang. Det är det som gör att man orkar med det här, att man har deras stöd i ryggen. 

Foto: Tommy Holl,TT

Alla våra tankar går till polismannen och dennes anhöriga. Vila i frid.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);