Här tågar Jeanette och hundratals demonstranter mot riksdagen: "Vill få bort skatten på pensionen"
Jeanette Höglund

Här tågar Jeanette och hundratals demonstranter mot riksdagen: ”Vill få bort skatten på pensionen”

“Sluta svamla, ta hand om de gamla”, ekade det i Stockholms innerstad när hundratals demonstranter tågade mot riksdagshuset med Jeanette Höglund i spetsen. Framme på Mynttorget gjorde sig flera representanter från riksdagspartierna redo för att ställas mot väggen. 

Sveriges pensionärer betalar för mycket i skatt och har för lite pengar att klara sig på. Det menar Jeanette Höglund, som arbetar med att hjälpa fattigpensionärer få ett drägligare liv. 

Hundratals demonstrerade för äldre

För några år sedan, när Jeanette arbetade som ordningsvakt på nätterna i Stockholm, grundade hon den ideella organisationen Vid Din Sida. Idag har organisationens arbete vuxit sig så stort att Jeanette kan arbeta heltid med det. 

Jeanette Höglund.
Jeanette Höglund. Foto: Newsner

Tisdagen den 7:e juni genomförde Vid Din Sida en demonstration dit alla partiledare från Riksdagen var inbjudna. 

– Alla partier kommer utom miljöpartiet. De partiledare som kommer är från KD, Moderaterna och SD, berättade Jeanette för Newsner strax innan demonstrationen startade på tisdagen. 

Vill ta bort skatt på pensionen

Inför kommande val vill Jeanette ha svar på några frågor som berör landets pensionärer. 

– Mina frågor är 1: Hur ställer sig ditt parti till att ta bort skatten på pensionen? 

2: Hur mycket pengar tycker ditt parti att en pensionär ska få ut varje månad för att ha en dräglig ålderdom? och hur tänker ni finansiera det i sådant fall? Som till exempel för att kunna betala hyran för att inte bli bostadslös. Och för att kunna ha mat i kylskåpet, och slippa gå till ett soppkök, och kunna betala sin el så de slipper frysa på vintern.

Och 3: Varför vill ni höja pensionsåldern när det finns så många människor i Sverige som har så hårda jobb som kroppsarbete, skiftarbete. För att istället ge jobb till unga som behöver komma in i arbetslivet, säger Jeanette. 

Foto: Newsner

Med demonstrationen hoppas Jeanette kunna sätta press på politikerna inför kommande val. 

– Nu har de ju verkligen sin chans att komma med bra svar, sa Jeanette till Newsner innan demonstrationen. 

En annan stor fråga som Jeanette velat ha svar på är vad som hände med hennes namninsamling till dåvarande statsminister Stefan Löfven 2019. Samtidigt hölls Jeanettes första demonstration för landets fattigpensionärer.

– Hamnade den namninsamlingen i en hög någonstans? Eller vadå? säger Jeanette till Newsner. 

Hon berättar att hon “aldrig kommer att ge sig” förrän pensionärerna får mer i fickan, och att tisdagens demonstration bara är början.

LÄS MER: Jeanette sätter ner foten mot riksdagen – för alla Sveriges fattigpensionärer: ”Nu får det vara nog”