Hasse Alfredsons egna ord – sista hälsningen till svenska folket

Han underhöll Sverige i sex decennier – och skänkte skratt och dramatik till generationer svenskar. 

Men efter att Hasse Alfredson mottog en hedersbagge på Guldbaggegalan 2013 levde skådespelarikonen ett liv utanför offentligheten. 

På söndagen kom beskedet att en av våra största någonsin lämnat jordelivet. Hasse Alfredson blev 86 år gammal. 

Det som skulle bli hans sista hälsning till svenska folket kom tidigare i somras. Då skrev han ett mejl via dottern till Expressen – och tackade svenska folket för allt stöd genom åren. 

Här är hans sista hälsning. 

Hälsningen kom via dottern Sofi Landström. Alfredson ville då rikta sig till publiken som kommit på alla föreställningar, revyer och sett filmerna. Mellan 1948-2014 var Alfredson aktiv inom underhållningsbranschen. 

85-åringen – som bland annat var en del av klassiska duon Hasse och Tage med vännen Tage Danielsson – skriver i mejlet till Expressen att han ”vill tacka alla som följt hans karriär” och ”tacka för alla uppskattning som han fått genom åren”. Han skrev också att han ”mår bra, men känner sig lite skruttig, vilket är naturligt vid 86 års ålder”.

Alfredson firade sin 86-årsdag tillsammans med familjen i juni. 10 september somnade en av våra största in. 

”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ’Log och dog’. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skrev familjen i ett uttalande till TT.

Hasse Alfredson avslutade mejlet med orden ”Keep swinging!”. Det blev hans sista hälsning till svenska folket. 

Foto ovan: Victor Lundberg/TT

Hasse Alfredson har gett oss många skratt och fina minnen som vi aldrig glömmer. Dela gärna gärna för att hylla honom. 

Publicerad av Newsner