Hästägaren Malin hittade livlöst föl i snön – efter nyårsnattens fyrverkerier: ”Ni borde skämmas”

Travtränaren Malins sto Ylva-Li var dräktig för första gången. Men hon hann aldrig bli mamma.

Nyårsnattens fyrverkerier stressade henne så pass att hon kastade fölet i magen.

Nu kräver hästägaren Malin att reglerna för fyrverkerier skärps.

Varje år nås vi av informationen att djur och människor skadats av fyrverkerier.

Till följd av detta har allt striktare regler införts för användandet av pyroteknik och flera svenska kommuner har slutat att bjuda in till officiella nyårsfiranden där man skjuter raketer.

Trots det är det många som fortfarande uppskattar smällarna och färgexplosionerna på himlen. Men för många innebär fyrverkerierna allvarliga konsekvenser.

Tidigare i veckan kunde Newsner berätta om hästen Cornetta som tvingades avlivas efter nyårsnattens fyrverkerier.

– Det känns helt förjävligt. Vi har förlorat en familjemedlem, två familjemedlemmar till och med och det på grund av människor som måste fira nyår med fyrverkerier, sade hästägaren Klara till Newsner då.

LÄS MER: Klaras dräktiga häst Cornetta skrämdes till döds – efter nyårsnattens fyrverkerier: ”Förjävligt”

Malins häst kastade sitt föl

Även travtränaren Malins hästar skrämdes av fyrverkerierna på nyårsnatten.

Det dräktiga stoet Ylva Li var en av de hästar som drabbades värst hemma i Hanabacken, Jämtland.

Under kvällen hade Malin, precis som varje nyårsafton, börjat förbereda hästarna och stallet för vad som komma skulle.

– Jag var beredd som jag alltid är, tog in dem från hagen och var hos dem hela kvällen, säger Malin till Newsner.

Redan tidigt på kvällen började smällarna ljuda över Hanabacken och ju närmare tolvslaget det blev, desto mer fyrverkerier blev det.

Blev paralyserad av skräck

Det dräktiga stoet Ylva Li blev mer och mer påverkad.

– Det går ju inte att göra så mycket. Hästar har ju bra hörsel så de hör ju fler smällar än vad vi människor gör, ännu högre dessutom.

Yla Li är en häst som gillar mat och därför försökte Malin avleda henne och de andra hästarna med lite kraftfoder.

– Men hon rörde inte maten på flera timmar och alla som känner henne vet att hon gillar att äta. Att hon inte ens rör maten är det tydligaste tecknet på att hon inte mår bra, förklarar Malin.

Ylva Li blev panikslagen av fyrverkerierna.

– Hon blev helt paralyserad, okontaktbar.

När fyrverkerierna slutat och hästarna lugnat ner sig valde Malin att släppa ut hästarna i hagen igen.

– Jag har dem vanligtvis på lösdrift så att stå i boxen är ju också en stress för dem, därför valde jag att släppa ut dem så fort allt var lugnt och hästarna mådde bättre, säger Malin.

När Malin var klar med hästarna gick hon och lade sig i tron om att det värsta var över. Men det visade sig att så inte var fallet.

Hittade dött föl i hagen

Morgonen därpå vaknade Malin och gick ut till hagen för att titta till hästarna igen. Där, i snön, hittade hon Ylva Lis döda föl.

– Det var vidrigt, fruktansvärt. Det var en stor chock, berättar Malin för Newsner.

Mitt i chocken bestämde sig Malin för att gå ut i sociala medier och berätta om vad som hade hänt.

”Jag har ett otroligt fint sto med fantastisk stam som heter Ylva Li Karma. En jätteglad, sprallig och otroligt snäll tjej. I maj skulle hon bli mamma för första gången. Hon var dräktig med en riktig topphingst. Så fölet i magen var väldigt värdefull. Men framför allt så var det ett efterlängtat och redan älskat föl.Jag skriver var… För det lilla fölet kommer aldrig andas”, skrev malin i inlägget.

Hon tillade:

”Synen som mötte mig i morse har för alltid etsat sig fast. Den var fullständigt fasansfull!Så jag önskar ni varit med mig till hästhagen i morse.Att även NI fått se konsekvenserna av ett ert val. Ert val att fortsätta med smällare och fyrverkerier trots att ni fått så mycket information om skadan det gör. För jag lovar er att se ett livlöst foster i snön är vidrigt!Jag sitter här otröstlig. Gråtande och skakande av chock!Ylva Li går runt i där ute. Utan föl i magen. Ylva Li kommer inte få bli mamma till våren.Men NI fick era minuter med smällare och fyrverkerier!”.

Årets första dag. Och en av mitt livs värsta!Det kan inte ha undgått någon hur smällare och fyrverkerier år efter år…

Posted by Malin Löfgren on Sunday, January 1, 2023

Inlägget väckte stor uppmärksamhet och har på bara några dagar fått tusentals att engagera sig i frågan.

– Jag hade först inte tänkte skriva något, men att göra det och prata om det har varit ett sätt för mig att bearbeta allt. Det har gjort det lättare för mig att hantera sorgen, förklarar Malin för Newsner.

Malin vet att hon inte hade kunnat göra någonting annorlunda den där natten.

– Hade jag åkt i väg me min son och lämnat hästarna ensamma hade jag aldrig kunnat förlåta mig själv. men nu vet jag att jag gjorde allt jag kunde. Vad kan man göra mer som djurägare? Ingenting. Det smäller ju överallt. Att börja lasta hästar och köra iväg dem hjälper ju inte heller, man vet aldrig när eller var det smäller och bara att lasta en häst innebär ju en stress för en häst so inte är van.

Malin har länge varit medveten om konsekvenserna av fyrverkerier, men när tragedin kom så nära kan hon inte sluta tänka på hur det ser ut för de vilda djuren.

– Om det blir så här för våra tamdjur, hur ser det då ut för våra vilda djur? Vågar inte ens tänka på hur många djur som lider varje år. Det är ingen som ser deras rädsla. Vi djurägare kan ju i alla fall försöka att skydda våra djur.

Kräver att reglerna skärps

Enligt Malin är majoriteten av alla hon pratat med bestörta över det som hänt, och många är kritiska till fyrverkerier.

– Sedan finns det alltid dem som inte har något problem med fyrverkerier, men hittills har jag inte hört ett enda vettigt argument för att vi ska ha dem kvar, säger Malin och tillägger:

– Någon skrev och sade att man minsann skjutit fyrverkerier i alla tider och att djuren inte har blivit rädda tidigare. Personen frågade om djuren blivit känsligare med åren eller om djurägarna blivit det. Men jag svarade att min son har bilbälte när han åker bil och cykelhjälm när han cyklar, jag hade inte det. Innebär det att varken jag eller min mamma var känslig eller innebär det att vi vet bättre idag?

Malin tror inte att vi kommer få se ett totalförbud mot fyrverkerier men hon hoppas att det så småningom blir förbjudet för privatpersoner.

–  Jag förstår väl också att det är oerhört svårt att få bort det till hundra procent, men om det stoppas för privatpersoner och fyrverkerier bara fick användas under kontrollerade former så hade alla fått sitt. Då hade även de som måste ha fyrverkerier på nyårsafton blivit nöjda, även om jag aldrig kommer förstå vitsen, säger Malin.

Fruktansvärt! Älskade lilla föl, vila i frid.