Klaras dräktiga häst Cornetta skrämdes till döds – efter nyårsnattens fyrverkerier: ”Förjävligt”

Klara och de andra i stallet gjorde allt i sin makt för att skydda hästarna från smällarna från fyrverkerierna på nyårsafton.

Men trots ljudisolering, sorlet från radion i bakgrunden och en lugn start på kvällen så slutade nyårsafton 2023 i en tragedi.

Dräktiga stoet Cornetta skrämdes till döds.

Klara Karlsson äger hästen Cornetta tillsammans med grannen Elin Jonsson.

Under nyårsafton förberedde hästägarna i två olika stall för att hästarna inte skulle bli skrämda av fyrverkerier. Klara fixade hemma hos sig och Elin i sitt stall, där Cornetta står.

– Vi förberedde i flera dagar, täckte över fönster och ljudisolerade så gott vi kunde, berättar Klara för Newsner.

Planen var att ha alla lampor tända, låta radion stå på och vara hos dem så mycket som möjligt under kvällen, allt för att hästarna skulle känna sig trygga.

– Framåt ill några minuter i tolv var allt lugnt, då var det bara några sporadiska smällar här och där. Vid tolvslaget gick Elin ut ur stallet för att skåla med sin familj och när hon gick tillbaka in till hästarna igen, så hade en av våra hästar drabbats av fullständig panik, berättar Klara för Newsner.

Cornetta, Elin och Klaras dräktiga sto var panikslagen.

– Hon kastade sig upp och ner i boxen, hon lade sig ner. Det bara rann svet om henne.

LÄS MER: Hästen Acce dog av skräck – när grannar firade nyårsafton med fyrverkerier: ”Såg paniken”

Svår att stå på bakbenen

Eling ringde till Klara som skyndade sig till stallet för att hjälpa till att försöka lugna Cornetta.

– Jag ser att hon mår fruktansvärt dåligt och till en början trodde vi att hon drabbats av kolik, att det var något med tarmarna, så vi fick panik att försöka få upp hästen på benen igen, säger Klara.

Cornetta skrämdes till döds
Cornetta skrämdes till döds av fyrverkerier. Foto: Privat, Johan Nilsson/TT

Efter att ha försökt få upp den panikslagna hästen på benen försökte de leda ut henne på ridbanan så att de kunde se vilka skador hon fått i boxen.

– Då insåg vi att hon var väldigt skadad fysiskt, hon hade svårt att stödja sig på bakbenen och ville helst bara lägga sig ner.

Klara och Elin larmade jourveterinär som var snabbt på plats för att hjälpa dem.

– Veterinären var jättebra och sa att vi skulle låta henne ligga ner om hon ville det och var det något med tarmarna så skulle hon undersöka det när hon kom fram, berättar Klara.

Svarade inte på lugnande

Cornetta blev bara sämre och sämre, ute på ridbanan fick hon andningsuppehålla flera gånger och trots att Klara och Elin försökte lugna henne så hade hon panik.

– Veterinären gav henne lugnande och smärtstillande med ingenting bet på henne. I flera timmar försökte vi att lugna henne så att vi skulle kunna ta henne till en klinik, men hon hade fullständig panik. Det var en blandning av både den psykiska stressen men också den fysiska smärtan, förklarar Klara.

Till slut insåg Klara och Elin att Cornetta inte skulle klara att ta sig till veterinärkliniken i Helsingborg och fick ställas in för ett fruktansvärt beslut.

– Hela hästen skakade som ett asplöv och svetten rann på henne. Varken smärtstillande eller lugnande bet på henne och vi förstod att hon inte kan lida på det här sättet.

Somnade in för gott

Cornetta fick somna in, till Klara och Elins stora sorg.

– Det känns helt förjävligt. Vi har förlorat en familjemedlem, två familjemedlemmar till och med och det på grund av människor som måste fira nyår med fyrverkerier, säger Klara.

Hon tillägger:

– Vi som djurägare gör allt i vår makt för att skona djuren och skydda dem från smällarna. Men det hjälper inte alltid, det hjälpte inte oss och det kunde vi inte påverka. Vi var helt maktlösa.

LÄS MER: Hunden Mikka dog av skräck – när grannar firade högtid med raketer: ”Tror inte folk förstår”

Klara delade med sig av den fruktansvärda händelsen i ett inlägg på Facebook som setts av tusentals.

– Jag skrev det här på Facebook för att visa baksidan med fyrverkerierna. Genom att visa det här kanske vi kan få till en förändring, säger Klara och tillägger:

– Jag tror alla djurägare kan skriva under på det. Varje år läser vi om djur som far illa. Hästar, hundar, katter och för att inte tala om alla vilda djur som drabbas, men som inte har någon som för deras talan. Förbjud skiten.

Det nya året inleddes som i en mardröm. Inatt fick vi ta farväl av vårt dräktiga sto, som på grund av rädsla för…

Posted by Klara Karlsson on Sunday, January 1, 2023

Våra tankar går till Elin och Klara. Fina Cornetta, vila i frid.