Hemligheten: Så blir du av med låten du har på hjärnan.

Att ha en låt på hjärnan är ofta rätt irriterande, speciellt om det är en låt du själv hatar. Att bli av med låten är dessutom väldigt svårt, och det kan ta lång tid innan den försvinner. Till dina vänner säger du att du hatar Justin Bieber, men i ditt huvud spelas fortfarande “Baby”. Jobbigt, eller hur?

Nu finns dock svaret på hur du kan bli av med den. I en studie av psykologer vid University of Reading har man kommit fram till en väldigt simpel lösning – tugga tuggummi.

I studien deltog 98 personer som blev tillfrågade att lyssna på några poplåtar. Efter det delades de in i tre olika grupper, med tre olika uppgifter. I tre minuter efter låten skulle den ena gruppen sitta helt still, den andra gruppen skulle knacka ett finger i bordet och den tredje skulle tugga tuggummi.

Under dessa tre minuter skulle det vara helt tyst i rummet, och alla fick en knapp att trycka på varje gång någon av låtarna dök upp i tankarna. Där visade det sig att de som tuggade tuggummi tryckte minst gånger på knappen.

Det är nämligen så att de regioner i hjärnan som innefattar hörsel, minne och fantisering av låtarna ofta är samma region där vår förmåga att tala finns. Genom att tvinga dessa regioner att vara upptagna med att tugga tuggummi så blir de mindre tillgängliga för att ge oss låtar på huvudet, menar Dr. Phil Beaman, som ansvarade för studien på University of Reading.

Aldrig mer ska jag gå hemifrån utan tuggummi, och aldrig mer ska jag behöva ha irriterande låtar på hjärnan. Förhoppningsvis.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.