Hemtjänst rasar mot julklappen från kommunen: ”Det är ett hån”

Kommunanställda i Bollebygd rasar efter beskedet om årets julklapp från sin arbetsgivare. I år valde kommunen att lägga en betydligt mindre summa pengar på julklapp till personalen jämfört med förra året. 

– Alla blev chockade när vi öppnade kuvertet. 150 kronor… Det är ett hån, säger kommunanställda Gina Björkroth Ben Nacef, som tidigare intervjuats av Borås Tidning

Ett presentkort värt 150 kronor var vad Bollebygds kommun gav sina anställda efter ett år av arbete. 

Summan kommunen valt att lägga på personalens julklapp är betydligt mindre än förra året, då alla anställda fick ett presentkort värt 600 kronor. 

– Det finns de som tycker vi är otacksamma och ska vara glada för det vi får. Absolut, men sådana kommentarer ger man bara om man inte jobbar inom vårdyrket och inte vet vad det handlar om, säger Gina, som är anställd av Bollebygd kommun och arbetar inom hemtjänsten.

OBS: Personerna på bilden har ingen koppling till händelsen.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Beskriver julklappen som ett hån

Gina beskriver julklappen som “ett hån”, då det enligt henne är en principfråga. 

Hon menar att hon och hennes kollegor gör ett bra jobb som förtjänar mer uppskattning då de jobbar med människor. Gina beskriver dem som en bortglömd grupp. 

– Jag tror inte politikerna hade överlevt en månad i våra skor, säger hon till Expressen

Kommunen: En lagfråga

När tidningen frågar kommunen hur de resonerade kring julklappen förklarar kommunalrådet Michael Plogell att det handlar om en lagfråga.  

– Efter att vi betalade ut 600 kronor i julklapp varnade vår jurist oss för att det kan vara en överträdelse i lagen om offentlig upphandling. Då tog vi det säkra före det osäkra och gick tillbaka till 150 kronor i år, säger kommunalrådet Michael Plogell till Expressen. 

Foto: Shutterstock

Han förklarar också att det är enklare att motivera 150 kronor i julklapp än 600 kronor ifall Konkurrensverket skulle ifrågasätta saken. Han säger också att det inte är avsiktligt att missgynna en grupp. 

Gina står dock fast vid att anställda förtjänar mer uppskattning, då pandemin fortfarande pågår och påverkat arbetet under året som gått. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required