Hemvärnets uppmaning till svenska folket – efter förändrade säkerhetsläget: ”Ytterst allvarligt”

Sedan den ryska invasionen av Ukraina är säkerhetsläget i Europa förändrat.

Nu kommer hemvärnet med en viktig uppmaning till svenska folket, det rapporterar P4 Västerbotten.

Säkerhetsläget i Europa är förändrat sen den ryska invasionen av Ukraina. Och på grund av det kommer militära fordon mobilisera på olika platser i Sverige.

Nu kommer hemvärnet, Statsminister Magdalena Andersson och försvarets 1:a tungtransportkompani med en viktig uppmaning till svenska folket.

”Försvarsmaktens fartyg, fordon, flygplan och soldater kommer att synas på många ställen i Sverige framöver. Med hänsyn till det rådande omvärldsläget ber vi er att inte sprida information om var och när du ser olika delar av försvaret uppträda, vare sig det är som bild, film eller text”, skriver örsvarets 1:a tungtransportkompani i ett inlägg på Instagram.

sociala medier/Hemvärnet
Foto: Jessica Gow, TT/Jonas Ekströmer/TT

Major Johan Hellström, chef över Västerbottensgruppen inom hemvärnet kallar det för en ytterst allvarlig situation.

– Det är en ytterst allvarlig situation. Under min levnadstid, skulle jag vilja påstå, den allvarligaste situation som vi har. Och ingen vet väl vart det här tar vägen och då får man planera för olika händelseriktningar. Och det är det vi gör nu. Vi inom hemvärnet och försvarsmakten anpassar hela tiden vår beredskap till rådande omvärldsläge, säger Major Johan Hellström, chef över Västerbottensgruppen inom hemvärnet till P4 Västerbotten.

Han tillägger:

– Men exakt vad vi gör och hur vi gör behåller vi för oss själva. Och det är därför det är extra viktigt då att man inte delar det man ser och hjälper en eventuell motståndare att lägga ett pussel.

Sprid gärna så att fler nås av informationen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required