Skyddsrum och Hesa Fredrik: Allt du behöver veta om VMA-larmet går

2017 testades varningssignalen Hesa Fredrik av misstag på fel tid. Under några minuter drabbades många av panik då VMA-signalen enbart ska testat på bestämda tider en gång per kvartal.

Lyckligtvis fanns ingen hotbild om krig eller fara för allmänheten då, men skulle signalen gå av den anledningen är det bra att ha koll på vad man ska göra.

När ska man ta sig till ett skyddsrum? 

Om Sverige skulle hamna i krig eller utsättas för annan fara så finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns inrymda i olika typer av byggnader som bostadshus och industrifastigheter. Alla är utmärkta med en särskild skylt.

Hur länge kan man vara i ett skyddsrum?

Skyddsrummen är byggda så att människor ska kunna vistas där i tre dygn i sträck. 

Skyddsrum. Foto: TT
Skyddsrum: Foto: Petra Lindell/TT

Var finns skyddsrum? 

Det är olika analyser av hotbilder som bestämt var i Sverige skyddsrummen ska finnas. Det har enligt MSB aldrig funnits en ambition att bygga skyddsrum för hela Sveriges befolkning.

Hur säkra är skyddsrum?

I ett skyddsrum är man skyddad från splitter från granatexplosion, stötvåg, kemiska stridsmedel, brand och strålning från radioaktiva ämnen. 

Skyddsrum nära mig

MSB:s skyddsrumskarta kan du se var alla Sveriges skyddsrum finns. Eftersom att kartan är interaktiv kan du själv söka skyddsrum baserat på var du befinner dig, eller ställa in adressen du är intresserad av för att få fram avstånd till aktuell plats.

skyddsrumskartan kommer du även kunna se exakt hur många skyddsrum som finns i kommunen och hur många människor de rymmer. Du måste ha Javascript för att kunna se skyddsrumskartan på dator eller mobiltelefon.

Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som är närmast geografiskt vid behov. 

Saker att ta med sig till ett skyddsrum om tid finns:

  • Vatten i dunk eller flaska.
  • Toalettpapper.
  • Medicin.
  • Varma kläder. 
  • ID och kontanter. 
  • Mat som inte behöver kylas. 

Om VMA-larmet går

Flyglarm eller beredskapslarm är inte samma sak som Hesa Fredrik (VMA).

Flyglarm och beredskapslarm

Flyglarmet används när det finns risk för anfall från luften. Det larmet låter i 2 sekunder och har sedan 2 sekunders uppehåll innan det låter igen. Flyglarmet är med andra ord ett mer intensivt tutande under en minut. 

Beredskapslarmet används när det är fara för krig. Det låter i 30 sekunder och har sedan 15 sekunders uppehåll under 5 minuter.

Hesa Fredrik

Hesa Fredrik är namnet på VMA-larmet (Viktigt Meddelande till Allmänheten) som är ett varningssystem som används vid kris och samhällsstörningar. 

VMA-signalen Hesa Fredrik.
Hesa Fredrik. Foto: Henrik Montgomery/TT

När testas Hesa Fredrik?

Varningssignalen för Hesa Fredrik testas varje kvartal på bestämda datum och tider. Hesa Fredrik testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, alltid klockan 15.00. Går signalen denna tid på ovanstående datum är det med andra ord ett test för att se att signalen fungerar som den ska. 

Hesa Fredrik på fel dag

Cirka hälften av Sveriges befolkning bor inom avstånd för att höra Hesa Fredrik. Om signalen hörs en dag eller tid den inte ska höras så uppmanas invånarna att slå på Sveriges Radio för att få mer information om vad som händer.

I första hand är det räddningschef eller räddningsledare på kommunal nivå som beslutar om varningssystemet utomhus ska användas vid akut fara för liv, hälsa eller miljö. 

Vad gör man om krigslarmet går? 

Om VMA-larmet går

Hör du VMA-signalen när larmet inte är ett test ska du enligt Krisinformation.se:

  1. Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation. Isolera dig. 
  2. Lyssna på radion för att inhämta information. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station som har i uppgift att informera allmänheten vid fara.
  3. Använd skyddsrummen om du vet att larmet går på grund av krig. 

Dela gärna denna viktiga information med andra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);