Historiska siffror: SD är nu störst i Sverige

Sverigedemokraterna har gått om Socialdemokraterna i väljarstöd och är för första gången störts i Sverige, det visar en ny mätning från Aftonbladet och Demoskop.

Om det vore val idag skulle SD fått stöd av 24,0 procent, vilket är deras högsta resultat någonsin sedan mätningarna startade.

”Har länge hävdat att vi skulle bli största parti”

Medan deras förtroende har ökat har S tappat stöd. Idag har de 22,2 procent av väljarnas röster.

– Jag har länge hävdat att vi skulle bli största parti förr eller senare. Under alla år har vi konsekvent pratat om gängkriminaliteten, den eskalerande otryggheten, migrationspolitiken som inte fungerat och integrationspolitiken som har förvärrat situationen, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

S: ”En skittuff situation”

För Socialdemokraterna är beskedet om de nya siffrorna tungt. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad menar att de låga siffrorna är en följd av att S fått kompromissa med Januariavtalet.

– Det är en skittuff situation just nu. Jag är inte förvånad med tanke på det år vi har bakom oss. Med gängmord, skjutningar och sprängningar. Där får vi som regeringsparti betala ett pris, säger Lena Rådström Baastad till Aftonbladet.

Foto: TT

Vad tycker du om att SD är större än S? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Video: De har styrt Sverige genom tiderna