Hjälplösa barn drev ut till havs i båt – då räddade Sebastian deras liv: ”Ren ryggmärgsreflex”

Sebastian Seppälä såg hur en 16 årig pojke försökte rädda sin lillebror som drivit ut till havs i en gummitbåt.

Snart insåg Sebastian att storebrodern saknade simkunskaper och att den lilla pojken i båten flöt allt längre och längre ut. Han var tvungen att agera.

Allt utspelade sig en augustidag på Ön i Limhamn, Malmö, 2021.

Plötsligt såg Sebastian en pojke som drev ut till havs i en gummibåt. En storebror till pojken kastade sig i vattnet för att hämta honom men Sebastian insåg snart att den äldre killen saknade simkunskaper och kämpade för att hålla sig över ytan, något Polisen Syd skriver om på sin hemsida.

Vid den tidpunkten hade den lilla pojken i båten börjat driva farligt långt ut i vattnet. Sebastian var tvungen att agera och det snabbt.

Han kastade sig i vattnet och bad 16-åringen att vända tillbaka till land. Sedan började han simma, flera hundra meter ut i vattnet, för att rädda pojken i båten.

– Jag vet inte varifrån jag fick mina krafter, men jag har själv varit med om en liknande situation i en liten båt som barn. Det var en ren ryggmärgsreflex att jag agerade, säger Sebastian till polisen.

”Alla vuxna måste hjälpas åt”

Till slut kom han ifatt och fick tag på båten och den lilla pojken.

Samtidigt räddades 16-åringen ur vattnet av sin pappa och väl uppe på stranden fick han hjälp av räddningstjänsten och polisen.

En stund senare kom Sebastian tillbaka med pojken i gummibåten och togs emot av barnens pappa som gång på gång upprepade sin tacksamhet.

”You saved my family”, sade han till Sebastian.

– Även om du själv inte har barn måste alla vuxna hjälpas åt att hålla uppsikt över barn vid vatten. Det går så fort när ett barn håller på att drunkna, säger han till polisen.

Sebastian prisas med medalj
Foto: Polisen

Får medalj av polisen

Nu prisas Sebastian av polisen för sitt rådiga ingripande.

– När rätt person befinner sig på rätt plats och ser vad som händer kan utgången bli så här lycklig. Sebastian var en mycket god och tränad simmare som bedömde att han kunde göra en insats för de här bröderna. För det förtjänar han polisens medborgarmedalj, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.