Hjälten Johan sprang rakt in i eldhärjat hus – för att rädda livet på sina grannar: ”Jag förstod direkt”

I december 2020 väcktes Johan Wester av sin son mitt i natten. Det brann i lägenheten och tiden var knapp.

Johan agerade direkt och varnade grannarna. Nu hyllas han som hjälte, något Aftonbladet rapporterat om.

Det var mitt i natten en morgon i december 2020 som Johan Wester väcktes av sin son.

Sonen var i chock och Johan förstod direkt att det var allvarligt.

– Min son kunde inte ens ropa, han viskade bara åt mig att det brann, säger han till Newsner.

Johan flög upp ur sängen och ut i köket där han såg hur lågorna slog ut genom köksväggen.

I huset fanns fyra lägenheter varav Johan och sonen bodde på nedervåningen.

– Jag förstod direkt att jag var tvungen att varna grannarna så vi sprang upp på övervåningen och bankade på dörrarna där. paret i den ena lägenheten tog sig ned via en brandstege från deras balkong och personen i den andra lägenheten klättrade ned via balkongräcket, berättar Johan.

Johan och de andra fick ut alla boende från huset men kvar inne i elden var Johans älskade hund Totte, en elva år gammal finsk lapphund.

– Jag var inne två vändor men insåg snart att det bara gick att vara inne i några sekunder. Det lät konstigt så jag insåg att det inte gick mer. Jag hittade honom aldrig, säger han.

Minns bara fragment

För Newsner berättar Johan att han bara minns fragment från den morgonen men att andra som närvarade har fyllt i.

13 enheter från räddningstjänsten skickades ut till branden men huset gick inte att rädda.

Och när ambulansen anlände var Johan svårt brännskadad, men det förstod han inte själv.

– Jag har inget minne av att det var varmt när jag var inne i huset eller att grannarna tittade på mig som om jag var allvarligt brännskadad. Jag undrade ju vem ambulansen var till, säger Johan.

Johan Wester
Foto: Privat

Minns ingenting

Men det var han. Johan ådrog sig 25-procentiga brännskador och låg inne på brännskadeavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping i 2,5 månad.

– Jag minns ingenting förrän i januari 2021 då de väckte mig ordentligt. Då fick jag veta att jag var brännskadad och att brosket smält i både näsa och öron.

Johans insats har hyllats av människor landet runt och för många är han en stor förebild och hjälte. Men Johan är inte riktigt bekväm med det.

– Jag har sagt det så många gånger. Jag har inte gjort någonting som ingen annan skulle göra. Alla hade gjort samma sak. Och alla hundägare vet vad man gör för sin hund, de är som en familjemedlem, säger Johan.

Foto: Privat

Däremot är han evigt tacksam för all kärlek han har fått från både familj och främlingar.

– Jag har verkligen fått veta hur mycket folk bryr sig om varandra. Även om det är stressigt till vardags och man knappt hinner hälsa på varandra så finns det väldigt mycket hjärta i alla människor.

”Inget att klaga på”

Ett speciellt tack vill han rikta till sin familj. Bland annat sin son och sin 80-åriga mamma som ställt upp under hela processen. Men också till sin systers familj där han fick bo efter sjukhustiden.

Han vill även tacka Svenska kyrkan som öppnade upp sina lokaler för de drabbade och hemvärnet som visat stort stöd.

Foto: Privat

Och på frågan hur han mår idag svarar han:

– Det är så många som klagar över sina situationer. Jag har inget att klaga på. Jag har det väldigt bra efter omständigeheterna, säger han till Newsner.

Huset i Ringarum brann ner till grunden. Orsaken till branden har inte kunnat fastställas, men det har inte funnits några brottsmisstankar.

Johan är verkligen en sann förebild och hjälte och förtjänar alla hyllningar han kan få.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);