Hjärtskärande siffrorna: Var tredje som dött i covid-19 har somnat in helt ensam

På grund av smittorisken har personer sjuka i covid-19 begränsats från att träffa nära anhöriga.

Ibland, så att man inte ens hunnit ta ordentligt farväl.

Nu visar siffror från Svenska palliativregistret att var tredje person som dött i covid-19, har somnat in utan någon närvarande i rummet. Detta skriver TT enligt Aftonbladet.

Coronaviruset har skördat hundratusentals offer världen över, sedan utbrottet i början av året.

Även i Sverige har tusentals liv gått förlorade – med anhöriga som förlorat äldre släktingar, föräldrar, syskon, barn eller nära vänner.

Det har varit sorgligt och tungt – med livsöden som fått tragiska slut, när covid-19-sjuka isolerats från nära anhöriga.

Oslo 20200226. Fagutviklingssykepleier Marthe Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser ut av en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Var tredje har dött helt ensam

Nu visar siffror från Svenska palliativregistret att var tredje person som avlidit i covid-19 har dött ensam, utan vare sig anhöriga eller vårdpersonal i rummet. Detta skriver TT, enligt Aftonbladet.

Registret samlar in information kring vården i livets slutskede, från vårdpersonal runt om i landet. Enligt statistiken har 34 procent dött utan att ha någon person närvarande vid dödsögonblicket.

Om det har funnits närvarande på plats, så har det oftast varit vårdpersonal. Samtidigt har endast var femte patient, av Svenska palliativregistrets 2 882 inrapporterande avlidna, haft någon närstående i rummet när de dött.

palliativ vård, covid-19, coronavirus
Foto: Shutterstock

”Hunnit se flera sorgliga livsöden”

En som tidigare har skrivit om coronapatienternas sista tid i livet är sjuksköterskan Malin Gradow. I ett hjärtskärande inlägg på Facebook har hon berättat om ensamheten i livets slutskede.

”På kort tid har jag hunnit se flera sorgliga livsöden. En kvinna som dog ensam på avdelningen. Ensam utan sina nära. Inte fysiskt ensam, men känslomässigt ensam om jag får försöka sätta mig in i den situationen. Vi har besöksförbud generellt, dock får anhöriga komma för att ta adjö om den sjuka är döende. Endel människor kanske är rädda och därför inte vågar komma, kanske finns andra skäl”, skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Vi försöker finnas där. Så mycket det går. Och absolut mot slutet. Jag lovar. Ändå önskar man många ggr att allt kunde vara ännu värdigare. Utan rymddräkt och dubbla handskar. En annan kvinna var inlagd pga Covid19 en vecka efter att hennes make gått bort, pga Covid19. Tänk sorgen och skräcken. Ensam på en sjukhussal när man just förlorat sin livspartner i samma infektion.”

Så sorgligt. Kom ihåg att aldrig ta någonting för givet, och att alltid visa er uppskattning för människor ni bryr er om.

Dela denna artikel som en påminnelse om detta!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required