Sjuksköterskan Malin ryter ifrån – mot svenskarna som trotsar myndigheternas råd: ”Detta är inte över”

Coronaviruset fortsätter att härja i världen, och skördar nya offer varje dag.

Ändå väljer allt fler svenskar att lämna hemmen och börja leva mer ”som vanligt” igen.

Nu vädjar sjuksköterskan Malin Gradow till de svenskar som trotsar Folkhälsomyndighetens råd.

”Till er bjuder jag på en påminnelse från verkligheten om att detta inte är över ännu”, skriver Malin Gradow på Facebook.

I kampen mot coronaviruset har Sverige valt en väg där man inte infört några totala restriktioner. Istället har Folkhälsomyndigheten gått ut med råd och rekommendationer om att man ska hålla avstånd och tänka på social distansering.

Något som inte alltid har varit fallet. De senaste veckorna har kollektivtrafiken återigen blivit mer belastad på sina håll – samtidigt som många svenskar, enligt rapporter runt om i landet, flockats på uteserveringar för att umgås och få en glimt av vårsolen.

Detta har bland annat fått statsepidemiolog Anders Tegnell att sätta ner foten och påminna om att all form av trängsel ska undvikas, liksom att poliser har gått ut med tydliga uppmaningar till svenska folket.

Foto: Flickr/News Øresund – Jenny Andersson

”Detta är inte över”

En annan som reagerar på att allt fler har börjat slappna av och ge sig ut på gator och torg är sjuksköterskan Malin Gradow.

I ett Facebook-inlägg som fått stor spridning ger Malin en hjärtskärande inblick i vardagen på infektionsavdelningen där hon arbetar. Hon berättar om sorgliga livsöden, om människor som tvingats somna in utan sina anhöriga och om andra som legat på intensivvården kort efter att deras livspartners gått bort.

Malin uppmanar också svenska folket – och i synnerhet de som trotsar råden – till att fortsatt ta coronaviruset på största allvar.

”Till er som nu efter några veckor i denna pandemi börjat bli lite blasé och tycker det är trist med social distansering när vårsolen tittar fram, till er bjuder jag på en påminnelse från verkligheten om att detta inte är över ännu. Kanske är dödsfallen statistiskt mindre frekventa per dygn och kanske insjuknar färre per dygn. Jag kan dock tala om att på min avdelning har vi nu 90-, 80-, 70-, 60-, 50- och 40-talister. De unga har utifrån min tid här ökat jämfört med för några veckor sedan”, skriver Malin i inlägget.

Vädjar till svenska folket

Hon fortsätter:

”Jag ser inlägg på Facebook där människor skriver ”chilla” och att det där med det ekonomiska läget nu måste prioriteras. Jag vet inte vad som påverkar just dig mest till att förstå allvaret. Är det om en anhörig drabbas eller dör? Är det när en kändis som 51-åriga Adam Alsing dör? Är det när du själv blir svårt sjuk? Jag vet inte. Jag kan iaf efter några veckors jobb ”mitt i sk*ten” konstatera att jag faktiskt vill slippa få Covid19. Några veckor efter att ha sett effekterna på nära håll och se att ingen ”går fri” oavsett ålder, kön eller hudfärg.”

Malin förklarar att hon blir provocerad och orolig över attityden, och ber om att fler ska tänka till.

Fortsätt eller börja tänk på hur detta sprids och agera för att förhindra det. Att börja ”leva som vanligt”, umgås i större sällskap och åka kollektivtrafik ”i onödan” är ännu fortf synnerligen olämpligt om du frågar mig. Visst får många fortf inga eller lindriga symtom, men vill du gambla ditt eller andras liv?

Vi får inte börja slappna av än – alla måste ta sitt personliga ansvar om vi ska få bukt med viruset. Lyssna på råden, tvätta händerna ofta och tänk på att hålla avstånd till dina medmänniskor. Det är bara så vi kan minska smittspridningen och få stopp på det här eländet.

Dela gärna Malins kloka ord så att andra där ute kan få sig en tankeställare!