H&M-familjen Perssons fina gest – donerar miljoner för att stötta Ukraina: ”En humanitär tragedi”

H&M-familjen Perssons välgörenhetsstiftelse donerar 150 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina, rapporterar Dagens Industri.

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat otaliga mängder människor på flykt.

Samtidigt gör omvärlden vad de kan för att stötta människor som drabbas av kriget. I Sverige har allt från privatpersoner till företagare agerat.

Vissa har startat insamlingar, andra har kört ned förnödenheter medan andra har fixat boende och en trygg säng att sova i.

Människor flyr från Ukraina
Flyktingar från kriget i Ukraina. Foto: Ola Torkelsson / TT

H&M-familjen donerar miljoner

Nu meddelar H&M-familjen Perssons välgörenhetsstiftelse att även dem vill bidra med humanitärt stöd.

I en intervju med Dagens Industri berättar stiftelsen att de donerar 150 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina. 75 miljoner ska gå till Rädda Barnen och 75 miljoner till Röda Korset.

Foto:Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Ola Torkelsson/TT

Erling Perssons stiftelse bildades 1999 till minne av HM-grundaren. I nuläget sitter flera familjemedlemmar i styrelsen och ordförande är den tidigare H&M-vd:n och styrelseordföranden Stefan Persson.

I ett mejl till Di berättar Stefan Persson om varför de valt att bidra.

”Det är en humanitär tragedi och det känns därför väldigt angeläget att bidra till stöd genom Rädda Barnen och Röda Korset” , skriver han i mejlet till Dagens Industri.

Rädda barnen och Röda korset

Anledningen till att de valt att donera pengarna till just Rädda barnen och Röda korset, menar Stefan Persson, är för att de båda har fokus på insatser riktade mot barn men också medicinska insatser vilket är några av stiftelsens fokusområden.

Och på frågan om hur han hoppas att pengarna ska användas, svarar Stefan Persson:

”Rädda Barnen kommer genom den här donationen bland annat att hjälpa till med psykosocialt stöd, distribution av kläder och hygienartiklar samt basförnödenheter. Stödet till Röda Korset kommer gå till medicinska insatser i Ukraina och närliggande länder samt för att hjälpa flyktingar i Sverige”, skriver Stefan Persson i mejlet till Dagens Industri.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version